Arkitekturen til The Whale, utformet av danske Dorthe Mandrup har allerede vakt oppsikt over hele verden. Storsatsingen har fyldig omtale i Lonely Planet, Forbes, Daily Mail og The Mirror. Illustrasjon: MIR, Bergen.

Vernemyndighetene gir grønt lys for The Whale

Torsdag kom avgjørelsen fra Kulturminner i Nordland som gir klarsignal for The Whale-prosjektet etter at vernemyndighetene sa stopp for ett år siden.

– Vi er svært fornøyde med avgjørelsen i kulturminneavdelingen hos Nordland fylkeskommune. Vedtaket representerer en viktig milepæl for The Whale, og det er en lettelse at siste hinder nå er borte når det gjelder tomtevalg, sier Benn Eidissen, styreleder i The Whale i en pressemelding.

Styrelederen forteller at de har hatt en god dialog med Nordland fylkeskommunene hele veien.

- Vi er absolutt åpne for å gi plass til historie disse funnene vil fortelle også i The Whale. Jeg tror rett og slett disse funnene vi gi framtidige gjester hos oss en enda rikere opplevelse, sier Eidissen.

Som tiltakshaver blir «The Whale» selv ansvarlig for å ta regninga for prosessen med å grave ut de funnene. Disse var tidligere beregnet til omtrent 23 millioner kroner.

- Det er viktig å understreke at det er Riksantikvaren som, på et senere tidspunkt, vil fastsette omfang og endelig budsjett for de arkeologiske undersøkelsene, men fylkesråden Kirsti Saxi forventer at kostnaden nå er redusert med minst 10 millioner kroner, heter det i pressemelding fra Nordland Fylkeskommune tidlig torsdag morgen.