Med en bombrikke for elbil plassert i frontruten kan man passere norske bomstasjoner med diesel- og bensinbil, men likevel bare betale elbiltakst. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Lett å jukse i norske bomstasjoner

Med en bombrikke for elbil plassert i frontruten kan man passere norske bomstasjoner med diesel- og bensinbil, men likevel bare betale elbiltakst.

Det dokumenterer Motor i en reportasje fredag. Motor skriver at de brukte bombrikke for elbil i en fossilbil i én uke, og passerte bomstasjoner flere steder på Østlandet.

I Oslo koster det 75 kroner å kjøre med dieselbil inn og ut av bomringene rundt byen i rushtiden. Elbiler betaler som oftest ingenting i landets mer enn 300 bomstasjoner, i noen en brøkdel av takstene for bensin- og dieselbiler.

Vegdirektoratet og Statens vegvesen har i mange år visst om svakhetene ved bompengeinnkrevingen. De eier Autopass, som er innkrevingssystemet bompengeselskapene bruker.

Verken Autopass eller bompengeselskapene fører jevnlig kontroll med hvilken biltype som bruker hvilken brikke. Autopass håper de å ha et nytt datasystem på plass i 2021.

Direktør Stig Skjøstad i NAF krever at samferdselsmyndighetene rydder opp.

– Vegdirektoratet må rydde opp med én gang. Bompengesystemet må være vanntett mot misbruk, sier han.

NAF-direktøren ber også bilistene la være å forsøke å jukse inntil Vegvesenet får fjernet muligheten til det.