Mesta-sjef Marianne Bergmann Røren vil ha tilført enda flere oppgaver til anleggsbransjen, og hun mener tunnelrehabilitering som uansett som gjøres innen 2025 er noe av det som kan forseres. Arkivfoto.

Mesta har permittert 100 ansatte: - Det er stille på veiene, sett i gang arbeid som uansett må gjøres

Anleggsstopp og problemer med karanteneregler har ført til permittering av rundt 100 ansatte. Nå ber Mesta-sjefen myndighetene om å tilføre enda mer arbeid til bransjen. Blant annet etterlyser hun høyere rehab-tempo på 55 tunneler som uansett må oppgraderes innen 2025.

Mestas sjef Marianne Bergmann Røren roser Statens vegvesen for sin vilje til å gi mer arbeid til anleggsbransjen i krisetid, men hun mener potensialet er langt større enn de 600 millionene som ble lagt i potten fra regjeringen i den såkalte «Krisepakke 3».

Nå vil hun gyve løs på tunnelrehabilitering som står i kø.

– Løpende vedlikeholdsarbeid langs norske veier bidrar til økt trafikksikkerhet, færre permitterte og kutter regningen for etterslepet i norsk samferdselssektor med mangfoldige milliarder, mener Marianne Bergmann Røren.

Hun leder Norges største aktør innenfor vedlikeholds- og sikringsarbeid i samferdselssektoren.

Det statlige eide selskapet sysselsetter over 3.200 personer gjennom Mesta og selskapets underentreprenører og leverandører.

– Jeg har stor sympati for næringsdrivende som opplever en bråstopp i inntekter som følge av pandemien. Jeg føler også med ansatte som har blitt permittert, bedriftseiere som er på konkursens rand og ser selvsagt behovet for statlige krisetiltak. Det er bra at staten stiller opp, men man bør også se ytterligere på det potensialet som ligger i å stimulere til økt aktivitet, sier Marianne Bergmann Røren i en kommentar.

Ønsker seg jobb for pengene

Overfor Byggeindustrien utdyper Mesta-sjefen hvorfor hun mener det er avgjørende at myndighetene nå klarer å gi virksomheter som kan opprettholde noenlunde normal drift under virusutbruddet oppgaver som også gir samfunnsnytte.

– Vi hilser tiltakspakkene som skal holde hjulene i gang velkommen, men det vi først og fremst ønsker oss er jo ikke rene pengetilskudd uten å utføre oppdrag. Vi ønsker oss jobb for de statlige pengene, slik at vi kan utføre samfunnsnyttig arbeid samtidig som vi som bedrift kommer oss gjennom krisen med et resultat på linje med et normalår. Dersom vi klarer å holde aktiviteten oppe i krisetid, vil det være avgjørende for at vi kommer raskt i normalgjenge igjen etter krisen også, sier Røren.

For anleggsbransjens del mener hun myndighetene nå må utnytte at det er redusert trafikk på veinettet.

55 tunneler på riksveiene må oppgraderes

Eksempelet hun bruker er nødvendig tunneloppgradering. 55 tunneler på riksveiene må oppgraderes innen 2025 for å oppfylle krav fra EU.

I tillegg skal samme type arbeid utføres i et stort antall tunneler på fylkesveiene. På toppen av dette mener hun det er et skrikende behov for rassikring, rekkverksarbeid, oppgradering av busslommer og oppgradering av elektrisitet langs veiene som nå kan utføres sikrere og med mindre køkonsekvenser for trafikantene enn ellers.

– Risikoen for ulykker øker i takt med tiden det tar før vi får utført dette arbeidet. Som vi alle har registrert de siste ukene, er det nå mye roligere langs veiene våre. Slik sett kan denne typen arbeid utføres tryggere, mer effektivt og mer trafikksikkert, sier Mesta-direktøren.

Mener tempoet må opp

Røren understreker at hun er fornøyd med at Statens vegvesen allerede har varslet flere vei- og vedlikeholdsoppdrag i markedet, men hun mener tempoet må opp – spesielt i kommunene og i fylkeskommunene.

– Arbeidet må ut nå, ikke i morgen. Dette kan bli en vinn-vinn-situasjon hvor stat og kommune får en sårt tiltrengt oppgradering av veistandarden. Ved å utføre dette arbeidet nå, blir prislappen også betydelig lavere enn om oppdragene skyves ut i tid. En slik prioritering bør absolutt være villet politikk, sier Røren.

For å lykkes i praksis, mener Mesta-sjefen både stat og kommune vurdere enklere prosesser for å iverksette arbeidet raskere.

– Eksempelvis kan man innføre totalentreprise på tunneloppgraderinger og gi utstrakt tilleggsarbeid på allerede eksisterende kontrakter, sier Marianne Bergmann Røren.

- Men ingen vet hvor lenge denne krisen vil vare og det er ikke gitt at trafikken vil være rolig i lang tid fremover?

– Men dette er jo oppgaver som Norge må gjøre uansett. Vi er pålagt å gjøre dem, og vi ligger langt bak skjema allerede. Nå har vi muligheten til å komme raskere i gang. En del av tunnelene som skal oppgraderes er mindre, og det finnes muligheter for å starte arbeidet mye tidligere dersom de bakes inn som tillegg i allerede eksisterende kontrakter, sier Røren.

100 permitterte

Mesta har selv måttet gå til steget å permittere rundt 100 personer som en følge av korona-krisen, men ifølge Røren er tallet i ferd med å bevege seg nedover nå.

– Mesta er et robust selskap og vil klare seg gjennom dette uten statlig støtte dersom vi får tilført arbeid. For vår del har permitteringene i stor grad vært knyttet opp mot anlegg som ble stengt ned da situasjonen var veldig uoversiktlig i starten. Krevende karanteneregler på tvers av kommunegrenser har også hindret mange av våre omreisende fjellsikrings- og rekkverksteam langs veiene i å komme på jobb, sier Røren.

Vegdirektør: Setter pris på Mestas initiativ

Vegdirektør Ingrid Dahl Hovland roser Mestas initiativ, men sier det må flere krisepakker til før tempoet eventuelt skal skrus opp på tunnelrehabiliteringen på riksveiene. Foto Knut Opeide

I den såkalte «Krisepakke 3» som Stortinget vedtok i forrige uke, fikk Statens vegvesen 600 millioner kroner ekstra til veiformål.

Disse midlene er de i ferd med å få ut i markedet.

– Vi setter pris på Mestas initiativ. Jeg opplever at vi har samme mål. En fornuftig bruk av korona-bevilgningene som blant annet gir økt aktivitet for bransjen i en vanskelig tid. Vi er nå i ferd med å rulle ut Krisepakke 3-tiltakene. Der er det mest drift- og vedlikeholdsoppgaver, som er raskest å få ut i markedet og som passer til entreprenører av alle typer over hele landet, sier Ingrid Dahl Hovland til Byggeindustrien.

Foreløpig er det ingen planer om å skru opp tempoet på tunnelrehabilitering. Men det kan endre seg dersom det kommer flere korona-pakker fra regjeringen.

– Skulle regjeringen komme med flere krisepakker har vi mange prosjekter og tiltak som gir både økt aktivitet, bedre fremkommelighet og bedre trafikksikkerhet. Ulike tunneloppgaver kan selvsagt være aktuelle oppgaver, legger vegdirektøren til.