Usikkert - men foreløpig stabilt boligmarked

Den aller største motoren i byggenæringen er representert gjennom boligmarkedet. Mange er nå spente på hvordan dette skal utvikle seg videre. Så langt oppleves markedet som overraskende stabilt, men en fasit for denne tidlige koronaperioden får vi nok ikke før i ukene etter påskehøytiden.

Det totale boligmarkedet står for en stor andel av hele verdiskapningen i bygg, anlegg- og eiendomsnæringen – og dermed også for hele næringslivet. Byggenæringen omsetter for vanvittige 1.100 milliarder kroner i året, og mange av disse milliardene kommer innen boligmarkedet. Nettopp hvordan dette markedet utvikler seg påvirker dermed hele vår økonomi. Faller boligmarkedet kraftig merkes dette på hele totaløkonomien – og i oppgangstider er det med på å bidra til en total oppgang for oss alle. Det er derfor mange som er opptatt av og spente på hvordan boligmarkedet vil respondere på koronakrisen, både med tanke på nyboligmarkedet og bruktmarkedet, og ikke minst også hvordan dette vil slå ut på noe lenge sikt.

Så langt synes markedet å ha utviklet seg relativt stabilt. De foreløpige salgstallene for bruktmarkedet indikerer noe nedgang, men det var selvsagt ventet. Antall omsatte boliger for mars lå likevel på et relativt høyt nivå, og prisnivået er nok noe de som har solgt burde kunne være fornøyde med. Nå forløp deler av måneden før krisen slo inn over oss for fullt, så den videre utviklingen vil vise et mer reelt bilde av hvordan det blir på noe sikt.

Vi kjenner foreløpig heller ikke til hvordan nyboligsalget har vært. Det er å forvente at vi her ikke vil se noen topptall, og det blir ekstra spennende å følge nyboligmarkedet i månedene fremover. Vil det bli lagt ut nye prosjekter og tør folk å kjøpe? Mange ønsker nå å selge før de kjøper, og med sikkerhetsbildet vi nå har kan det helt klart være at mange vegrer seg for å kjøpe i nyboligmarkedet, selv om de nye prosjektene ikke står klare på lang tid ennå. Usikkerheten rundt hva som skjer videre er stor. Nettopp det at langt flere nå ønsker å selge før de kjøper vil selvsagt også påvirke bruktmarkedet. Mange vil helt sikkert nå velge å vente med å legge ut sine boliger for å se an situasjonen, i hvert fall de som ikke må selge. Det kan derfor bli et langt mindre utbud i ukene og månedene fremover, noe som i seg selv også vil kunne påvirke prisnivået. Færre enheter i markedet vil gi større kamp om objektene. For det er selvsagt slik at folk fortsatt flytter på seg, spesielt inn mot de store byene. Og de trenger et sted å bo. Vi må huske på at langt de fleste tenker langsiktig og kjøper for å bo der selv, gjerne i mange år. Derfor er det også så viktig at det fortsatt reguleres nok tomter og planlegges for videre utbygging noe frem i tid. Konsekvensen om man ikke makter å få til dette kan bli et voldsomt prispress når markedet igjen går for fullt.

Men vi har nå en situasjon vi tidligere ikke kan sammenligne oss med. Derfor er også usikkerheten så stor. Ingen kan med troverdighet slå fast hvordan det blir fremover. Mange vil nok prøve å spå utfallet, både på kort og lang sikt – men hvem som til slutt får rett kan det gå veldig lang tid før vi finner ut av.

Forhåpentligvis vil trendbildet vi har sett de første uke i koronakrisen holde seg, med et noenlunde flatt nivå, selvsagt med en stor dose usikkerhet lagt inn i markedet.

Fredag får vi noe mer fakta rundt den siste tids utvikling. Da kommer Eiendom Norge med sin fasit for mars - vår første totale boligstatistikk i koronakrisen.