Grip fast i lyspunktene - for det er ikke bekmørkt

Det er snart tre uker siden Erna Solberg innførte de strengeste restriksjonene i Norge i fredstid, noe som har medført krisetilstander i store deler av norsk næringsliv. Men det er ikke bekmørkt - i byggenæringen er det fortsatt flere lyspunkter.

For det er ikke slik at hele næringen har stoppet opp, selv om den store informasjonsstrømmen i disse dager skulle tilsi at det aller meste er satt på vent. Og ikke misforstå, vi er nå inne i den største krisen og opplever en økonomisk usikkerhet få som i dag er i live har kjent på kroppen. Det betyr at det er stor usikkerhet ute i markedet, mange aktører sliter og ikke minst vil mange få store problemer om denne situasjonen skulle vedvare i lang tid – og da tenker vi på en lengre periode etter påske. Da er det stor fare for at store deler av byggenæringen vil gå på en skikkelig smell som kan bli vanskelig å komme over.

Per i dag er det fortsatt bra drift på mange byggeplasser. Noen kan jobbe mer eller mindre uforstyrret av det som skjer rundt oss, noen er i en viss grad påvirket, mens enkelte i stor grad merker konsekvensene på kroppen og også har måttet stenge butikken.

Men det er selvsagt også noen variasjoner. I enkelte deler av landet, ikke minst der karantenereglene praktiseres strengt, begynner det å bli store problemer med å få folkene til og fra byggeplassen. Dette vil ytterligere forsterke seg jo lenger tid det går, og mange tør nok ikke tenke tanken på hva som vi skje i etterkant av påskehøytiden som stå foran oss. Vi har derfor full forståelse for at NHO og BNL nå krever at den nye veilederen som ble fremforhandlet av trepartssamarbeidet blir etterfulgt – og at om dette ikke skjer, så må man be Stortinget se på mer drastiske tiltak. De strenge reglene som gjelder på landbasis burde være tilstrekkelig for hele landet, slik at man unngår at lokale vedtak kveler næringens aktører fra å kunne holde aktiviteten oppe.

Det er nå ekstremt viktig at alle drar i samme retning for å holde hjulene i gang. Så lenge man klarer å holde aktiviteten oppe i en stor del av næringen, rundt om i hele landet, vil markedet fungere noenlunde bra. Blir mange nok prosjekter stanset opp som følge av sykdom, mannskapsmangel eller problemer med leveranser, vil sakte med sikkert dette spre seg til hele verdikjeden, og da stopper det dessverre raskt opp i en rekke virksomheter over hele landet. Kjedereaksjonen som da skjer vil få enorme konsekvenser, og det vil da kunne ta lang tid å få en høy aktivitet opp og gå igjen. Det er ikke bare å skru om på en bryter for å starte opp igjen en hel næring.

Heldigvis er vi ikke kommet der ennå. Det jobbes på de fleste områder aktivt nå i dagene inn mot det som blir en spesiell påskehøytid. Det inngås nye kontrakter, mange byggherrer prøver etter beste evne å få sine prosjekter ut i markedet og noen jobber også hardt med å forsere jobber som etter planen skulle kommet lenger frem i tid. Det er selvsagt også positivt at mange nå har tatt del i en felles dugnad om at vi alle skal hjelpe hverandre med å holde hodet over vannet, på ulike måter. Det er viktig at så mange som mulig nå blir med i de felles arbeidet med å støtte hverandre gjennom denne vanskelige perioden. Det er ulike måter å gjøre dette på, uten at noen skal tape store penger på dette. Det handler mest om god tilrettelegging og planlegging. Her har selvsagt de offentlige aktørene et ekstra stort ansvar, noe også både næringens organisasjoner samt regjeringen og Stortinget har pekt på i flere omganger.

Vi må også se dette i et litt større bilde, og prise oss lykkelig for at vi i Norge faktisk har muligheter til å kunne iverksette en rekke milliardpakker for å berge flest mulig av næringslivets aktører i en prøvende tid for alle. Vi har også et fungerende trepartssamarbeid som gjør en god innsats og som står på nærmest dag og natt for å få til gode løsninger for fellesskapet. Vi synes også det er viktig at selskapene som nå alle rammes på ulike vis retter en takk til de mange tusen ansatte rundt om i landets ulike foreninger, forbund og organisasjoner som står på for sine medlemsbedrifter i en utfordrende tid.

Vi er nå inne i en periode som er meget vanskelig og som vi fortsatt ikke kjenner konsekvensen av. Vi vet ikke hva som vil skje, eller når dette vil ende. Men i en tid som dette er det derfor også viktig å huske på at ikke alt er svart. Det er fortsatt stor aktivitet i landets viktigste næring. Byggenæringen som sysselsetter rundt 25 prosent av alle ansatte Norge, har en viktigere samfunnsrolle enn noen gang. Dette ansvaret må næringen ta inn over seg, og ikke minst er det viktig at samfunnet og politikerne ser verdien av å ha en oppegående og verdiskapene byggenæring.