Illustrasjonsfoto:Carina Johansen / NTB scanpix

KS til kommunene: Bør vurdere unntak for samfunnskritiske funksjoner og av hensyn til arbeidsplasser

I sine råd til kommunene skriver interesseorganisasjonen KS at kommuner som innfører restriksjoner på innreise, bør vurdere unntak.

Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon KSanbefaler i en melding på sine nettsider at kommuner som har vedtatt, eller vurderer å fatte vedtak om å stenge kommunegrensene av smittevernhensyn, vurderer å gjøre unntak der det er nødvendig av hensyn til samfunnskritiske funksjoner.

En unntaksbestemmelse som KS anbefaler som eksempel er:

« Forskriften/bestemmelsen i forskriften gjelder ikke for personell som er listet opp etter Helsedirektoratets definisjon av samfunnskritiske funksjoner når dette er strengt nødvendig for å opprettholde forsvarlig drift av kritiske samfunnsfunksjoner.»

Disse funksjonene omfatter blant annet vann og avløp, kraftforsyning og transport.

KS ber også kommunene om å vurdere å åpne grensene av hensyn til arbeidsplasser. Det kan blant annet i den vurderingen tas hensyn til hvilke tiltak virksomheten har gjort for å hindre smittefare, skriver KS, og foreslår følgende unntak:

«I de tilfeller hvor forflytting av personell er nødvendig for å sikre tilgjengelig mannskap for fortsatt drift av verk/prosjekter/bedrifter eller for å opprettholde logistikk inn til, og ut fra virksomheter, kan det etter søknad gjøres unntak».

BNL-sjef Jon Sandnes gikk fredag ut og ba kommunene om å lytte til Folkehelseinstituttets råd, og ikke stenge grensene.

FHI skriver blant annet at: «Innreiseregler og karantene mellom kommuner og landsdeler anses derfor å ha liten effekt på smittespredningen i Norge nå. Sett i forhold til potensielle skadevirkninger, både med hensyn til frykt og frihet for den enkelte, anbefaler derfor Folkehelseinstituttet ikke å iverksette slike tiltak».

Flere entreprenører har fått problemer med arbeidskraft og leveranser til byggeprosjekter på grunn av kommunale vedtak ment å stoppe smitte over kommunegrensene.

Også rådgiverne melder om problemer på grunn av reiserestriksjoner fra én kommune til en annen.

‒ De fleste er på hjemmekontor, men mange gjør befaringer og undersøkelser på byggeplass eller ute i terrenget. Kommunene praktiserer forskjellig, og vi får de samme problemene som entreprenørene får. Hvis kontroll eller befaring er nødvendig for et prosjekt, stopper det da opp hvis rådgiverne ikke slipper til, sier fungerende administrerende direktør Ari Soilammi i Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) til Byggeindustrien.