Frykten rammer - men det vil gå over

Norge og verden opplever nå det største økonomiske sjokket siden finanskrisen i 2008, og det er et virus og frykten for hva viruset kan medføre som nå får verdens børser til å rase og en rekke næringer til å gå for halv maskin. Spørsmålet er hvor mye verre det vil bli før det går bedre, og hvilke tiltak vi her hjemme vil sette i verk for å møte nedgangen vi nå opplever rundt oss på alle kanter.

Det nye koronaviruset rammer bredt og hardt, og det er ikke minst frykten for hva som nå skal skje som er hovedårsaken til at milliardverdiene forsvinner som dugg for solen. De fleste sektorer rammes, noen mer enn andre. Ikke minst treffer konsekvensen av viruset reiselivsnæringen som nå er nede i knestående. Men det er få som ser ut til å unnslippe virkningene fra dette viruset og frykten som sprer seg over store deler av verden, og som i vår sammenvevde tid ser ut til å være vanskelig å stoppe og få has på.

Med en større global finansiell nedgang rammes også oljenæringen hardt, som da selvsagt også treffer Norge med full styrke. Vi er fortsatt meget avhengige av oljeinntektene, hva de skaper av verdier, og nedgangen vi har sett de siste dagene gjør noe med hele vår økonomiske situasjon og ikke minst på investeringslysten. Dette rammer dermed ikke bare oljenæringen direkte, men har ringvirkninger langt utover oljesektoren alene.

Men midt oppe i denne økonomiske stormen og frykten for hva dagene og ukene fremover vil bringe, er det viktig å sette seg ned og analysere situasjonen og ikke ta valg som gjør situasjonen verre enn den må være. Det er lett å ta forhastede beslutninger som kan få store konsekvenser. For vi skal huske på at vi her hjemme ikke står uten finansielle virkemidler i en situasjon som vi nå er inne i. Vi har fortsatt muligheter til å ta i bruk rentevåpenet, og at renten settes ned innen rimelig tid er nå lagt større enn for bare få dager siden. Dessuten har staten flere gode kort på hånden, som den ennå ikke har spilt ut. Dette skjedde i 2008, ved at regjeringen spyttet inn friske midler i markedet gjennom ulike både langsiktige og kortsiktige investeringer. Dette vil også kunne skje nå, og det kan skje allerede tirsdag når finansministeren og statsministeren skal presentere regjeringens vurdering av økonomiske konsekvenser av koronaviruset . Vi har mye penger på bok. Oljepenger som det sjelden har vært så stor bruk for som i en situasjon som denne. Og der andre stater kan ha spilt ut flere av sine kort allerede, har vi fortsatt mye å gå her hjemme. Dersom det nå settes i verk tiltak, vil dette ha en effekt.

Og husk på, situasjonen vi nå er inne i, vil gå over. Vi vet ikke når, eller om situasjonen vil bli verre før den blir bedre, men vi vil se en utvikling, og forhåpentligvis en utvikling der vi får stadig mer oversikt og frykten går over til kontroll. I mellomtiden er det viktig at regjeringen nå kommer med tiltak som treffer umiddelbart. Det er ingen tid å miste. Frykten som nå er over oss har en stor kostnad, og vil ramme mange bedrifter.