Spennende markedsutvikling

Vi er nå allerede godt inne i årets tredje måned, og aktørene i næringen begynner å få en føling på hvordan årets marked vil bli i 2020. Vi kan så langt slå fast at markedet er preget av en usikker optimisme.

De senere årene har vært preget av en kraftig vekstperiode, med en jevn høy aktivitet innen de fleste sektorer. Både bygg- anleggs- og eiendomsmarkedet har opplevd stor aktivitet, kun avbrutt av mindre korreksjoner som ikke har rammet spesielt hardt og som heller ikke har ført til den store negativiteten rundt utviklingen på noe lengre sikt. Det er også sjelden man har opplevd en så lang medgangsbølge innen alle deler av næringen på samme tid. Dette har dermed ført til at mange virksomheter har opplevd kraftig vekst på topplinjen og innrettet driften etter denne utviklingen, men som kjent, ikke alltid fulgt opp med like gode tall på bunnlinjen.

2020-årene har også startet bra, men vi som prøver å følge næringens ulike aktører tett, opplever at det er noe usikkerhet for hvordan utviklingen skal gå videre. Det er fortsatt stor aktivitet for de fleste, og sammenlignet med tidligere tider har vi naturligvis et meget høyt aktivitetsnivå. Det er stor omsetning, mange prosjekter på gang og forventninger om store offentlige investeringer.

Utfordringen er at når man har opplevd vekst over lengre tid, er dette også noe man forventer skal fortsette. Og opplever man et noe flatere marked, begynner usikkerheten å spre seg, selv om man fortsatt historisk sett ligger på et nivå man aldri eller sjelden har opplevd tidligere. Det går relativt raskt dit at man venner seg til et høyt aktivitetsnivå og tilpasser driften deretter.

Vi tror næringens aktører vil få oppleve høy aktivitet også i årene som kommer. Det er ingenting som skulle tilsi en kraftig oppbremsing i aktiviteten om vi ser dette i et større perspektiv. Det kan bli noen justeringer og korrigeringer, men over tid er det fortsatt veldig mye som skal bygges ut og rehabiliteres rundt om i landet, både innen bygg og anlegg.

Mange er nok spente på om utbyggingen av infrastrukturmarkedet vil fortsette i samme stil som før, og det vil det nok helt sikkert. Men vi kan ikke forvente at vi skal holde den samme veksttakten vi har sett de siste ti årene i de neste ti årene - det kan heller ikke markedet bære. Innen bygg har vi et boligmarked som vil kunne gå noe opp og ned, men forventningene noen år frem i tid er ikke noe man burde miste nattsøvnen av. Vi vil også få en rekke offentlige utbygginger, blant annet innen helsesektoren, men også på andre fronter.

Men det er klart, det finnes også hendelser som kan påvirke markedet. Mange er nå spente på hvor hardt det mye omtale koronaviruset vil kunne slå inn. Avhengig av hvor lenge dette vil vedvare, vil det selvsagt kunne påvirke også vår næring om det skulle slå til slik de største pessimistene uttaler. Mange er nå redde for hvordan dette vil påvirke investeringslysten og hele den økonomiske utviklingen, blant annet innen handelen mellom de ulike landene rundt om i verden. På noe sikt vil dette nok ikke kunne snu hele vår økonomiske utvikling, på kort sikt vil det kunne få noen uheldige komplikasjoner, både praktisk men også i et større økonomisk bilde.

Vi tror at 2020 vil bli et år næringen kan se tilbake på og være rimelig godt fornøyde. Prognosene sier at de nærmeste årene vil bli bra for næringen samlet sett, noe som vil bety fortsatt høy aktivitet innen de fleste sektorer. Så får vi se om det dukker opp hendelser på verdensarenaen som vil påvirke og som vi i dag ikke kjenner til.