Dykkerne - en viktig arbeidsgruppe som må tas på alvor

Få steder står helse- miljø- og sikkerhetsarbeidet så høyt som hos dykkerne, og det er viktig at det legges til rette for at nettopp dette fokuset opprettholdes også fremover.

Yrkesdykkerne er en viktig del av byggenæringen. De utgjør ikke den største grupperingen innen næringen, men de utfører hvert eneste år oppgaver som er avgjørende for en rekke prosjekter. Dette er oppgaver ingen andre kunne utført, og mange utbygginger hadde rett og slett stoppet opp om det ikke hadde vært for denne viktige kompetansen.

Det pågår til enhver tid arbeider som krever en dykkers ekspertise, enten dette skjer fra land, fra lekter eller båt. Dette kan være oppgaver knyttet til brukonstruksjoner, havneutbygging, sprengningsarbeider eller andre oppgaver som må løses under eller ved vann. Det kan være både innen utbygging av nye prosjekter, eller at man skal reparere og vedlikeholde eksisterende konstruksjoner.

Det finnes en rekke slike selskaper i næringen, og de aller fleste av disse er seriøse og jobber etter gode sikkerhetsrutiner. Vi hører med jevne mellomrom om ulykker som skjer, dessverre også med fatalt resultatet, men heldigvis er det ikke ofte dette rammer virksomheter knyttet til byggenæringen. Dette er som regel noe vi hører om innen andre fagfelt. Det er definitivt likevel ikke uten risiko man jobber under havoverflaten, og det er derfor et sett med strenge regler som må og skal følges ved denne typen arbeid. Det er nok ikke alle bestillere som har forståelse for hvor omfattende disse reglene er, og tror at det bare er å bestille en dykker for å ordne et problem og bistå i en utbygging. Faktisk er det slik at om man skal utføre et dykkeroppdrag innaskjærs, så må man benytte et dykkelag på minimum fire personer. Dette er selvsagt viktig for å opprettholde sikkerhetsnivået og for å ta vare på de som jobber under vann. Dette er et prinsipp både de som utfører disse jobbene skal vite, men som det også er viktig at bestillerne er klar over. Og innen denne bransjen kan man ikke fokusere utelukkende på pris og håpe på det beste. Her må man velge seriøse firmaer som jobber etter regelboka, og tar vare på de ansatte.

Det pågår nå et arbeid for bestemme hvem som skal ha ansvaret for å følge opp sikkerheten til yrkesdykkerne. Det ble i fjor blant annet sendt ut et forslag på høring etter at et utvalg har foreslått at Sjøfartsdirektoratet skal overta ansvaret for enkelte grupperinger av yrkesdykkerne, som i dag kontrolleres av Arbeidstilsynet. Ifølge Dagbladet ber Arbeidstilsynet nå regjeringen om at arbeidsmiljøloven også i tiden fremover må gjelde for de om lag 700 yrkesdykkerne som jobber innaskjærs i Norge.

Her er det selvsagt viktig at regjeringen lytter til fagmiljøene og hvilke ordninger som bør fungere for deres oppgaver. Det er viktig at dykkerne som skal utføre oppdragene for byggenæringens virksomheter har den erfaringen og kompetansen som trengs, men det er selvsagt også ekstremt viktig at det tilsynet og organet som skal føre kontroll med denne delen av næringen også har den nødvendige erfaringen og kompetansen som behøves for å kunne skjøtte oppgavene på en riktig måte. Her er det meget viktig at man har et sett regler og lover som er utarbeidet av og for næringen, og at man følger disse og ikke minst også har de riktige miljøene til passe på at regelverket følges.

Dykkerne i Norge har en stor del av æren for oljeformuen vi som samfunn har bygget opp, og dykkerne har også hatt en avgjørende rolle for en rekke av infrastrukturprosjektene vi har fått realisert rundt om i landet. Men dykkerne har ikke alltid fått den anerkjennelsen de fortjener, ikke minst med tanke på risikoen de har tatt. Når det gjennom mange år er kommet på plass gode regler og rutiner som skal ta vare på sikkerheten, er det viktig at dette ansvaret også følges opp og tas videre, uansett hvilke instanser dette til slutt skal være. Det fortjener dykkerfirmaene og deres ansatte. Dette er viktig også med tanke på rekrutteringen til dette viktige yrket, som nok ikke har de enkleste vilkårene. Få oppgaver er nok likevel så spennende som de som gjøres under vann, men da er det selvsagt avgjørende at man fortsetter å ta HMS-arbeidet på fullt alvor, og ikke minst at byggherrene som benytter seg av disse tjenestene vet hva som kreves og er villige til å betale for dette.