Fra konferansen i 2019. Foto: Arve Brekkhus

Utleierne går for vinneroppskrift

Norsk Utleieforening har utformet årets Utleiekonferanse basert på hva som har fungert og hva deltakerne ønsker seg mest for både utforming og innhold.

Fakta

- Arrangeres torsdag 6. februar på Thon Hotel Oslo Airport, Gardermoen.
- Arrangeres av Norsk Utleieforening, en medlemsorganisasjon tilsluttet Byggenæringens Landsforening BNL og Næringslivets Hovedorganisasjon NHO, og som er medlem i European Rental
Association ERA.

Utleieforeningen venter i overkant av 200 deltakere når Utleiekonferansen 2020 arrangeres på Gardermoen torsdag 6. februar. Arrangørene følger i stor grad malen fra året før, både med tanke på plassering og lengde på konferansen. Bransjedirektør Yngve Torkildsen i Norsk Utleieforening bekrefter overfor Byggeindustrien at det har vært viktig for dem å lytte til tilbakemeldingene fra fjorårets konferansedeltakere på hva som funker og hva de ønsker mer av.

– Vi syntes det fungerte bra i fjor, og det var også en overveldende enighet blant deltakerne i evalueringen av Utleiekonferansen 2019. Så på mange måter følger vi malen fra i fjor, sier Torkildsen.

Populære elementer fra tidligere arrangementer er videreført og forsterket. Leverandørene som stiller ut under konferansen, skal blant annet få møte konferansedeltakerne i en egen speed-date-runde som lar dem skape bedre møter enn ved vanlig messevrimling. Samtidig skal messeforedrag som har blitt godt mottatt tidligere, følges opp.

– Hovedtema for konferansen er vel at vi kikker litt i krystallkula og ser litt fremover på hva som venter bransjen. Deltakerne er opptatte av forventet utvikling hos kundene sine i bygg- og anleggsnæringen, og så skal vi også høre en del om utviklingen i selve utleiebransjen, forteller Torkildsen.

Endringer i vente
En del av utviklingen som konferanseprogrammet fokuserer på, er endringene i det norske utleielandskapet som følge av den siste tidens store oppkjøp og fusjoner.

– Det har skjedd store endringer. Ramirent ble nettopp kjøpt opp av franske Loxam, og Cramo er i ferd med å kjøpes opp av nederlandske Boels Rental. Flexleie ble kjøpt opp av Renta i fjor, påpeker Torkildsen.

Endringene skjer ikke bare på eiersiden. I likhet med resten av næringslivet slår den digitale og den grønne bølgen også over utleiebransjen.

Det grønne skiftet diskuteres i flere innlegg på konferansen fokusert på grønne byggeplasser og fossil- og utslippsfrie maskiner.

– Bransjen vår må blant annet forholde seg til at Oslo kommune vil kutte klimagassutslippene i byen med 95 prosent innen 2030. Når man skal fase ut fossil diesel på norske bygge- og anleggsplasser, er det en stor og langsiktig investering for utleiebransjen. Da er det også nødvendig å sikre arbeid for disse maskinene på flere prosjekter. Vi ser blant annet at det er store geografiske forskjeller når det kommer til fokus på fossilfrie og utslippsfrie maskiner. I distriktene snakkes det foreløpig ikke like mye om dette som i de større byene. Hvilke typer og hvor mange av de nye, grønne maskinene bør man investere i, og etter hvilken tidshorisont? spør Torkildsen.

Handler ikke om trebokstavsord
Når det kommer til digitalisering som tema forteller utleiedirektøren at tidligere tilbakemelding har vist at mye av det mer tekniske rundt den digitale morgendagen ikke er like interessant for konferansedeltakerne.

Årets konferanse fokuserer derfor på hva digitaliseringen faktisk dreier seg om i praksis på byggeplassen, nemlig industrialisering. Her skal tidligere Glava-sjef Jon Karlsen, som nå leder BNLs digitaliseringsprosjekt, dele sine betraktninger.

Bransjedirektør Yngve Torkildsen i Norsk Utleieforening forteller at årets Utleiekonferanse i stor grad er bygget opp basert på hva publikums ønsker. Arkivfoto: Norsk Utleieforening

– Vi har kalt innlegget «Er det dette det dreier seg om?». Digitalisering handler ikke om en haug med trebokstavsord, men om å gjøre det riktig første gangen, og å planlegge før man bygger, ikke etter. Vi har store forventninger til dette foredraget, røper Torkildsen.

Et eget foredrag om det å være modige i møte med et marked i endring skal forhåpentligvis også hjelpe konferansedeltakerne forholde seg til endringene som utleiebransjen står overfor.

Som faste innslag på utleiekonferansen vil deltakerne også få presentert tall og fakta for den økonomiske utviklingen i bransjen og oppdatering av arbeidet i Utleieforeningens faggrupper, samt feire årets utleier og årets utstiller, som vil kåres under kveldens festmiddag.

– Det skal være en overraskelse, så jeg kan ikke røpe noe, men det er gode kandidater. Juryen får en tøff jobb med å velge vinnerne, sier Torkildsen.