<p>«Trekrone». Illustrasjon: Kengo Kuma & Associates, MIR</p>«Trekrone». Illustrasjon: Kengo Kuma & Associates, MIR«Trekrone». Illustrasjon: Kengo Kuma & Associates, MIR«Foranderlige perspektiver». Illustrasjon: Schmidt Hammer Lassen

To videre i kampen om nytt Ibsenbibliotek i Skien

Kengo Kuma & Associates og Mad arkitekter, i samarbeid med BuroHappold engineering, står bak det ene forslaget, mens det danske arkitektkontoret Schmidt Hammer Lassen sammen med SLA Landskapsarkitekter og Rambøll står bak det andre som kjemper om Ibsenbiblioteket i Skien.

Det har parallelt blitt gjennomført arkitektkonkurranser for både Kulturkvartalet og Meierikvartalet. Bystyret i Skien kommune vil velge endelig lokalisering 5. mars 2020.

Kengo Kuma & Associates og Mad arkitekter, har i samarbeid med BuroHappold engineering, sendt inn forslaget om Kulturkvartalet.

– Kulturkvartalet som tomt for det nye Ibsenbiblioteket har et stort potensial for å etablere et kulturelt kraftsenter i Skiensregionen. Koblingen mellom Ibsenhuset og biblioteket vil forsterke området, og vil knytte Kulturskolen og den nye sportshallen ved Lunde skole tettere sammen. Tomten i Kulturkvartalet er i dag et knutepunkt for gående og syklende fra ulike retninger. Vår ambisjon er å dra full nytte av dette utgangspunktet ved å trekke strømmen av mennesker inn i biblioteket, og aktivisere uterommene, sier ansvarlig partner Yuki Ikeguchi i Kengo Kuma & Associates i en pressemelding.

Oppsummert mener juryen at utkastet «Trekrone» har besvart konkurranse-oppgaven i Kulturkvartalet på den beste måten og at prosjektet er det beste utgangspunktet for å bli realisert på dette lokaliseringsalternativet. Juryens avgjørelse var enstemmig.

For lokaliseringen ved Meierikvartalet vant «Foranderlige perspektiver», som Schmidt Hammer Lassen (Danmark) sammen med SLA Landskapsarkitekter og Rambøll står bak.

Slik forklarer denne grupperingen sitt forslag:

«Foranderlige perspektiver» har laget en hage, en indre Ibsenhage, som det nye biblioteket omkranser. Hagen er et viktig referansepunkt i det nye biblioteket. Biblioteket er fordelt over to primære etasjer og har «armer» som strekker seg ut mot byen i forskjellige retninger. Kompleksiteten i Meierikvartalet har vært inspirasjonen til forfatteren som har prøvd å skape et sett av forskjellige og spennende rom med utgangspunkt i den komplekse situasjonen. «Foranderlige perspektiver» har jobbet med hvordan en kan tilpasse det nye som suppleres til det eksisterende som allerede er der. Biblioteket har inngang fra Skistredet, Telemarksgata og Henrik Ibsens gate. Prosjektet har i mindre grad en de to andre eksponert seg mot Henrik Ibsen gate. Prosjektet har inngang fra Henrik Ibsens gate men har ikke tatt i bruk de eksisterende husene langs gateløpet til biblioteksformål. Som bruker har man mulighet å komme inn til Ibsenhagen uten å gå inn i biblioteket.

Hva som til slutt skal bygges avgjøres, altså hvor det vil bli bygget, avgjøres i mars.