USAs sentralbank kutter styringsrenta for tredje gang i år

USAs sentralbank senker som ventet styringsrenta, men signaliserer samtidig at det blir en pause etter det som er årets tredje rentekutt.

De fleste analytikere hadde på forhånd ventet at Federal Reserve ville kutte renta med 0,25 prosentpoeng til intervallet 1,5 til 1,75 prosent.

Noe større spenning knyttes derfor til sentralbanksjef Jerome Powells begrunnelse og hans vurderinger av framtidsutsiktene etter onsdagens rentemøte.

Powell omtaler rentekuttet som en «forsikring» mot økonomiske trusler.

Sentralbanken håper også i denne omgang at rentepolitikken vil bidra til å ruste USAs økonomi i møte med global usikkerhet, som forsterkes av president Donald Trumps handelskonflikter og et fall i amerikansk industriproduksjon.

Fire rentehopp i fjor

Sentralbanken tror fortsatt vekst og lav arbeidsledighet er det mest sannsynlige, men «det er fortsatt usikkerhet knyttet til disse utsiktene», heter det i uttalelsen onsdag. En omformulering av den øvrige ordlyden tolkes som at sentralbanken anser det som mindre sannsynlig med ytterligere rentekutt ved neste korsvei i desember.

Forrige rentekutt fra USA var i september. I likhet med den gang, var ikke onsdagens beslutning enstemmig. To av ti styremedlemmer er uenig i rentekuttet.

Også i slutten av juli ble renta senket, og dette var det første rentekuttet i USA siden finanskrisen i 2008. I fjor økte sentralbanken til gjengjeld renta fire ganger på grunn av veksten i økonomien.

Kritisk Trump

President Donald Trump har gjentatte ganger krevd større og raskere rentekutt fra den amerikanske sentralbanken.

Trump mener Powell undergraver hans økonomiske politikk, som preges av skattekutt, deregulering, høyere statsgjeld og internasjonale handelskonflikter på flere fronter.

Presidentens åpne kritikk har vakt bekymring fordi sentralbanken er en uavhengig instans og ikke skal gi etter for politisk press.