Illustrasjonsfoto

Bane NOR rydder opp etter avsløringer om skyggeregnskap

Arbeidstilsynet er fornøyd med tiltakene Bane NOR har satt i verk etter avsløringer om skyggeregnskap og kommer ikke til å opprette tilsynssak. Samtidig informerer Bane NOR at de har avdekket ytterligere ett tilfelle av timetriksing.

Slik fungerer det

Et skyggeregnskap, også omtalt som skufferegnskap, betyr at det trikses med timelistene til de ansatte for å unngå lovbrudd knyttet til arbeidstid.

Overtidsbruk som bryter med bestemmelsene for arbeidstid, blir ikke registrert i offisielle timelister.

I stedet holder man oversikt over antall overtidstimer utenom de offisielle listene, slik at en ansatt i periode kan jobbe mer enn hva som er tillatt og heller ta seg fri på et senere tidspunkt uten at det registreres.

I begynnelsen av oktober avslørte Byggeindustrien at et lydopptak gjort av en tidligere ansatt på et av Bane NORs utbyggingsprosjekter bidro til å dokumentere skyggeregnskap, også kjent som skufferegnskap.

Lydopptaket inneholder en samtale der en ansatt i utbyggingsdivisjonen som har jobbet mer enn det som er lovlig, får beskjed av sin leder om å snakke med «de gamle garvede karene» for å få forklart hvordan man fører et skyggeregnskap.

Etter saken ba Arbeidstilsynet Bane NOR om mer informasjon for å vurdere om de skulle åpne tilsyn eller ikke.

Opprettet varslingskanal

I brevet fra Bane NOR til Arbeidstilsynet kommer det frem at statsforetaket har satt i verk en rekke tiltak etter at det ble avdekket triksing med timelister i utbyggingsdivisjonen.

  • Bane NOR har blant annet etablert en egen varslingskanal der man kan ta opp kritikkverdige forhold anonymt, og de har ifølge brevet hatt en god dialog med Norsk Jernbaneforbund i arbeidet med å forebygge bruk av skyggeregnskap.
  • Bane NOR har også bedt sin internrevisor, Deloitte, om å gjennomføre en revisjon med tema arbeidstidsplanlegging/skyggregnskap på to prosjekter.
  • Ifølge brevet har det også blitt tydelig kommunisert internt i organisasjonen at bruk av skyggeregnskap er uakseptabelt og ulovlig.
  • Bane NOR understreker også at de i fremtiden vil legge enda større vekt på problemstillingen med skyggeregnskap når ledere og medarbeidere som setter opp turnusplaner kurses om arbeidstidsbestemmelser.

Avdekket ytterligere ett tilfelle

I svarbrevet til Arbeidstilsynet opplyser Bane NOR at de i forbindelse med saken i utbyggingsdivisjonen også har avdekket bruk av skyggeregnskap i ytterligere en divisjon.

– Vi har nylig fått informasjon om en tilsvarende sak fra Infrastrukturdivisjonen. Opplysninger om dette kom frem i forbindelse med uoverensstemmelse med en ansatt. Hendelsen ble også fulgt opp med et møte på det aktuelle arbeidsstedet og det ble sent ut en epost til aktuelle ledere og prosjektledere i Infrastruktur, hvor det ble understreket at skyggeregnskap for å skjule faktisk arbeidede timer er helt uakseptabelt og ikke skal forekomme i Bane NOR, skriver Bane NOR i brevet.

Arbeidstilsynet: Tar ikke saken videre

Arbeidstilsynet er fornøyd med tiltakene som er satt i verk og svaret som Bane NOR har gitt. De kommer derfor ikke til å gå videre med saken.

– Ut fra de opplysningene Arbeidstilsynet har fått fra Bane Nor, har de satt i gang en rekke tiltak for å sikre at arbeidstid planlegges, registreres og følges opp på en måte som skal sikre at bestemmelsene om arbeidstid etterleves, skriver tilsynsleder Torunn Omvik i Arbeidstilsynet Oslo i en e-post til Byggeindsutrien

– Bane Nor har også satt gang tiltak for å tydeliggjøre internt at skyggeregnskap ikke skal forekomme og tiltak for å følge opp at dette ikke skjer. Med bakgrunn i disse opplysningene har Arbeidstilsynet besluttet at vi ikke følger opp saken videre nå. Dette med mindre det skulle fremkomme nye opplysninger, skriver hun videre i e-posten.

Bane NOR: Vil følge dette fremover

Bane NORs kommunikasjonsdirektør Torild Uribarri. Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix

Kommunikasjonssdirektør i Bane NOR, Torild Lid Uribarri skriver følgende om avgjørelsen til Arbeidstilsynet:

– Vi mottok svar fra Arbeidstilsynet i går. Basert på de tiltak Bane NOR gjennomfører for å forhindre bruk av skyggeregnskap kommer Arbeidstilsynet ikke til å følge saken videre. Vår policy er at det ikke skal føres skyggeregnskap og vi kommer til å følge dette fremover for å forhindre tilsvarende tilfeller i foretaket. Når det gjelder hendelsen i Infrastrukturdivisjonen fra 2018 kom opplysningene nylig frem i forbindelse med denne saken, skriver Uribarri.