Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland ga ros til Statsbygg og Steffen Gretland for databasen statenslokaler.no.

Statsbyggs nye database kan gi 650 millioner i innsparing

Statsbygg har utviklet databasen statenslokaler.no som kan gi store besparelser.

Databasen inneholder oversikt over alle leide og eide lokaler i sivil sektor.

I to år har portalen eksistert, men den har hittil bare omfattet lokalene staten eier.

– Dette er en oversikt vi ikke har sett før. Det gjør denne databasen til et viktig verktøy når statens fremtidige arealbruk skal planlegges. I dag leier vi dyrt og stort, og det bør vi ikke gjøre. Staten bør være en like god kapitalist som de vi leier hos, sa kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland, da Statsbygg onsdag presenterte databasen i Oslo.

– 15 prosent innsparing

Administrerende direktør Harald V. Nikolaisen i Statsbygg, sier i en kommentar at statenslokaler.no viser at staten årlig leier for 5,6 milliarder kroner i det private markedet.

I rene husleiekostnader bruker staten 4,3 milliarder kroner årlig.

Differansen på 1,3 milliarder kroner er andre huskostnader som felleskostnader og brukeravhengige driftskostnader.

– Med dagens leiepriser vil 15 prosent innsparing frigi 650 millioner kroner som kan brukes til andre fornuftige formål, kommenterer Nicolaisen.

Statsbygg-direktøren påpeker videre at statenslokaler.no viser store variasjoner i kvadratmeterpris og arealbruk, både innad i ulike offentlige etater og fra sektor til sektor.

– Blir svært viktig

– Databasen blir svært viktig for å forhandle gode leieavtaler i det private markedet. Staten er en attraktiv leietaker i dette markedet, men bruker i dag denne posisjonen i for liten grad til å framforhandle gunstige leieavtaler. «Statens lokaler» kan brukes til å identifisere innsparingsmuligheter, kommenterer Nikolaisen.

– Kan tenke mer strategisk

Det er overingeniør Steffen Gretland i Statsbygg som har utarbeidet databasen sammen med prosjektleder Svein Bjørkås.

– Nå kan vi analysere med det kunnskapsgrunnlaget vi har mer prediktivt. Det betyr at ved å vite når statlige leieforhold løper ut, kan vi på et tidligere tidspunkt starte prosessen med å reforhandle leieforholdet. Vi kan også tenke mer strategisk på de leieforholdene vi har, sier Gretland til Byggeindustrien.

– Databasen er omfattende. Kunsten er å gjøre den enkel å bruke. Vi har hatt med oss en referansegruppe bestående av noen av de viktigste virksomhetene sammen med departementet. Selve datasystemet er rent teknisk utviklet av selskapet Knowit, sier Bjørkås.

Oppdateres fortløpende

Statens bruk av lokaler ble tidligere utarbeidet hvert fjerde år som et vedlegg til Statsbudsjettet. Oversikten var ifølge Statsbygg mangelfull, spesielt når det gjaldt statens innleie av lokaler i det private eiendomsmarkedet.

Statenslokaler.no kan oppdateres fortløpende. Den er tilgjengelig for alle gjennom innlogging, og vil gi innsyn i tallene på overordnet nivå. Gjennom databasen kan man også laste ned en oppdatert rapport som viser oversikt over statens lokaler.

Over 134.544 statsansatte jobber i lokaler staten enten eier eller leier. Databasen viser at staten samlet bruker i overkant av 16,3 milliarder kroner årlig på lokaler. Utover de 5,6 milliardene til leie i det private markedet, betaler statlige etater rundt 3,8 milliarder kroner i leie til Statsbygg, mens 6,9 milliarder er kostnader knyttet til eiendommer forvaltet av andre statlige organer, felleskostnader, brukeavhengige driftskostnader og andre kostnader knyttet til drift og vedlikehold.