Daglig leder Øystein Ringen-Vatnedalen (t.h.) og programdirektør og Even Stenvaag Leira sier det er et stort behov etter dyktige folk i eiendomsbransjen – og at stadig flere nå ser viktigheten av å ansette folk med den riktige kompetansen.

Etablerer nytt driftsstudie for eiendomsorganisasjoner

Etter over 20 år innen ulike deler av byggebransjen har nå Even Stenvaag Leira meldt overgang til Senter for eiendomsfag, hvor han vil jobbe for å bedre samhandlingen i verdikjeden for aktørene i eiendomsbransjen.

– Med erfaring fra ulike deler av byggenæringen, ikke minst på utførende side, ser jeg at det er behov for å binde aktørene i byggebransjen og eiendomsbransjen tettere sammen. Vi ser at kompetanse, ressurser og ikke minst ledere beveger seg mellom bygg- og eiendomsbransjen. Vi ønsker å være en aktør som binder de involverte tettere sammen og også skaffe flere ressurser for bransjen. Ting skjer raskt og det er viktig å tette kompetansegap raskt. Det ønsker vi å bidra med å få til her på Senter for eiendomsfag, forteller en engasjert Leira. Han har også erfaring som studieleder fra Linje for Klima, Energi og miljø.

Høsten 2018 så daglig leder Øystein Ringen-Vatnedalen behovet for flere ressurser inn på kompetansesenteret - og hentet Leira fra GK Norge, hvor han kom fra stilingen som prosjektdirektør.

Store muligheter
– Jeg mener det ligger store muligheter i å utvikle verdiskapende kompetanseprogrammer for aktørene i eiendomssektoren. Digitalisering, stadige endringer i miljø- og myndighetskrav, internasjonalisering og innovative løsninger i bransjen og i markedet, utfordrer etablert praksis og vil kreve rask omstillingsevne. Samtidig gir det nye muligheter for dem som griper sjansen eller ønsker å flytte seg fra andre bransjer, sier Leira.

Ringen-Vatnedalen er meget godt fornøyd med nyansettelsen.

– Med Even på laget får vårt senter en etterlengtet pedagogisk kompetanse samt faginnsikt i teknikk og miljø, som vi vil anvende til våre studenters beste, sier Ringen-Vatnedalen.

Kompetanseløft
Leiras første oppgave har vært å designe et bransjenært kompetanseløft på deltid for teknisk driftspersonell med ansvar for offentlige bygg og næringseiendom.

– Etter tett dialog med ledere i sentrale eiendomsorganisasjoner, har vi valgt en modulbasert undervisningsplattform bestående av ti undervisningsdager, med praktiske caser fra våre samarbeidspartnere. Hvert program har kapasitet for kun 35 deltakere, for å sikre kvalitet i kunnskaps- og erfaringsoverføringen samt å fokusere på å etablere delingskultur. Driftsstudiet ble lansert 9. mai, og vi har opplevd stor interesse rundt programmet, som starter opp nå i høst, legger Leira til.

Skifte
Både Leira og Ringen-Vatnedalen ser nå et skifte i hvordan eiendomsdrift organiseres, hvordan behovet for spesialistkompetanse løses, hvordan det stilles krav til samhandling mellom fag og systemer samt hvordan service- og driftsavtaler etableres.

– Overlevering av rehabiliteringsprosjekter og nye bygg vil også kreve nye prosesser, samtidig ser vi at det er knapphet på nye ressurser inn til eiendomsdrift, sier Leira.

– Dessuten vil flere vil gå fra preventivt- til behovsprøvd vedlikehold. Men det ligger en fin balansegang i en strategisk endring av driften, slik at man ungår å ende opp med det prosessindustrien kaller «havaribasert service», og vedlikeholdsetterslep som egentlig er å anse som «gjeld» for en eiendom. Driftsoptimaliseringen av en eiendom vil påvirke eiendommens verdi. Datafangst fra tekniske anlegg vil i fremtiden legge grunnlag for i sterkere grad å vurdere optimal drift på anlegg. Behandlingen av datafangst kan fort også kobles opp mot kundetilfredshet og økonomi, legger Ringen-Vatnedalen til.

Kompetansesentret har opplevd stor etterspørsel etter deres kurs fra en rekke ulike aktører i næringen – og dette gjenspeiler seg også på deltakerne som starter opp i de ulike utdanningsprogrammene.

– Stort behov for folk
– Det er et stort behov etter dyktige folk i eiendomsbransjen - og stadig flere ser nå viktigheten av å ansette folk med den riktige kompetansen. Man trenger flere ressurser, men det trengs en annen kompetanse enn tidligere. Denne kompetansen er ikke lett å hente i markedet – og det finnes i dag ikke noen gode utdanningsveier inn i eiendomsbransjen. Nettopp derfor ser vi også et så stort behov for kursene vi kjører, påker Leira og Ringen-Vatnedalen.

Kompetanseprogrammene gjen­nomføres i hovedsak på kontoret til eiendomssenteret, i Klingenberggata i Oslo.

– Vi arrangerer en fast portefølje med fordypningskurs hvert år, med bransjespesifikke moduler som kan tas over flere år. Dermed kan man også bygge opp et komplett bransjestudie, sier Ringen-Vatnedalen.

Han startet med store heldags eiendomskonferanser tilbake i 2001, og har jobbet innen feltet siden. I 2008 overtok han alle aksjene i Senter for eiendomsfag, og de er nå totalt fem ansette – og har tilknyttet seg en rekke forelesere og spesialister.

– Det er viktig å få ut god informasjon om hva eiendomsfaget innebærer ute i markedet. Folk kjenner ikke hva eiendom står for – og vi må bli flinkere å fortelle hva denne yrkesgruppen faktisk jobber med. Det handler om by- og stedsutvikling – og denne kunnskapen ønsker vi å bidra til å få ut, sier Ringen-Vatnedalen.