Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Statkraft: Fornybar teknologi langt billigere

I Statkrafts nye Lavutslippsscenario går prisen på fornybarteknologiene kraftig ned de neste ti-årene. Kostnaden for å omstille til en lavutslippsverden er dermed langt lavere enn kostnadene verden må bære dersom den globale oppvarmingen ikke bremses.

Det skriver Statkraft i en pressemelding.

– Vi ser at prisen på fornybarteknologi går ned raskere enn de aller fleste hadde forventet. For de fleste land lønner det seg nå å bygge fornybar energi der det er behov for ny kraftproduksjon. Snart vil det på steder med gode sol- eller vindressurser være billigere å bygge ny fornybar enn å ha kull- eller gasskraftverkene i drift, sier analyse- og strategidirektør Henrik Sætness i Statkraft.

Statkrafts analyseavdeling utvikler hvert år et eget Lavutslippsscenario, for å analysere utviklingen i energimarkedene. Analysene brukes som bakgrunn når Statkraft vurderer nye investeringer. For fjerde år på rad deler nå Statkraft disse fremtidsanalysene.

Les lavutslippsscenariet for 2019 her.

Mens energibransjen globalt vil kunne redusere egne utslipp i tråd med 2-gradersmålet, tar årets rapport også for seg hvilke tiltak som kreves for å nå 1,5-gradersmålet, som er et mye mer offensivt klimamål.

Et overraskende funn i rapporten er hvor liten prisforskjell det er i å styre mot 1,5 graders oppvarming i stedet for 2 graders oppvarming, skriver Statkraft.

Dersom vi sikter mot 1,5 graders oppvarming, vil kostnaden bli godt under 1 prosent av global BNP. Det er en stor sum, men lav sammenlignet med 2 til 3 graders oppvarming ved århundreskiftet, som flere eksperter anslår vil koste 5 til 10 prosent av global BNP, heter det i pressemeldingen.

Den største endringen i årets rapport er at kostnadsestimatene for solenergi på nytt blir justert ned. I Lavutslippsscenariet øker solkraft i verden med 30-gangeren frem mot 2050, og hele kraftsektoren blir 80 prosent fornybar i samme periode. Det betyr samtidig at det er gass som blir største utslippskilde av klimagasser.