Et stort ansvar

Like utenfor Longyearbyen på Svalbard ligger lageret som kan redde verdens matforsyning om vi skulle bli rammet av en eller flere uforutsette hendelser som medfører at ulike plantevarianter forsvinner. 

Man har allerede måttet benytte seg av sikkerhetslageret. Krigen i Syria medførte at enkelte planter ble utradert – og man måtte gjennomføre uttak fra genbanken langt oppe i nord for å berge den videre eksistensen til planteartene. Dette eksempelet viser at behovet i aller høyeste grad er til stede for et slikt lager – og det vil garantert dukke opp fremtidige situasjoner som kan være krevende og hvor man må benytte seg av dette verdifulle lageret igjen. Ingen vet i fremtiden i hvor stor grad det vil bli nødvendig å hente ut plantearter fra genbanken – men frøhvelvet er en viktig sikkerhet.

Det er selvsagt ikke tilfeldig at lageret er lagt til Svalbard. Her er hvelvet bygget inn under bakken i permafrosten for å sikre en jevn og lav temperatur. I tillegg ligger banken da utilgjengelig for folk flest – langt unna det meste. Det er lagt inn flere nivåer med sikkerhet rundt installasjonen – og det er få forunt å komme innenfor porten til hvelvet.

At jorda er i ferd med å bli påvirket av klimaendringen merkes ekstra godt på Svalbard. Slår de mest pessimistiske forventingene til kan man risikere relativt store temperaturøkninger i dette området – noe som da også kan påvirke permafrosten og frøhvelvet. Dette er også bakgrunnen til at man er i ferd med å utbedre denne konstruksjonen på Svalbard.

Etter rundt ti års drift har man erfart at permafrosten ikke har etablert seg som planlagt – og det har vært en risiko for vanninntrenging i ytre del av frøhvelv-konstruksjonen. Dermed bestemte man seg for å utbedre frøhvelvet for å sikre at ikke noe uforutsett skulle kunne skje med det meget verdifulle innholdet. Det har ikke vært noen umiddelbar fare på ferde, men her jobber man etter et føre var-prinsipp.

I utgave nummer tre av Byggeindustrien forteller vi mer om hvordan dette arbeidet utføres. Jobben gjennomføres i hovedsak av Hæhre Arctic og det å bygge en slik konstruksjon på en øygruppe som Svalbard viser til fulle hvor viktig det er med god planlegging. Har man ikke logistikken på plass i denne typen prosjekter, kan man gå på store utfordringer. I dette prosjektet har det meste gått på skinner – og utbedringsarbeidene vil bli fullført i løpet av sommerhalvåret.

Dagens adkomst er byttet ut med en kraftig og vanntett betongkonstruksjon, overfylt av nye og tettere masser. Målet med utbedringen er at anlegget skal motstå et våtere og varmere klima langt inn i fremtiden.

Arbeidet med utbedringsprosjektet nærmer seg nå ferdigstilling – og de mange frøene kan dermed ligge i konstant lav temperatur i trygg forvissning om man skal kunne ta de i bruk på et gitt tidspunkt i fremtiden – om behovet skulle dukke opp.