Per Brevik (ytterst til venstre) har med seg mange samarbeidspartnere i karbonfangstprosjektet. Foto: Tor Halvorsrud

Siste del i studiefasen av Norcems karbonfangstanlegg har startet

Norcem startet onsdag forprosjekteringsstudien til karbonfangstanlegget i Brevik. Sammen med underleverandører er målet å levere en detaljert prosjektrapport innen august 2019.

Forprosjekteringsstudiets mål er å kvalitetssikre prosjektet og levere et forsterket estimat på teknologi og kostnader, og dermed redusere usikkerheten.

Prosjektet som nå er iverksatt vil bli ferdig og overlevert til Gassnova i august 2019. Deretter vil det bli en tredjepartsvurdering, før regjeringen vil komme med innstilling til Stortinget om å eventuelt realisere karbonfangstprosjektet.

Per Brevik, direktør for bærekraft i Norcem, er klar for å ta neste steg.

-Vi har nå startet opp et omfattende arbeid hvor målet er å styrke beslutningsgrunnlaget. Vi er trygge på at teknologien fungerer, og vi har med oss gode og erfarne samarbeidspartnere, og alle sammen har en sterk ambisjon om å lykkes, sier han.

Trude Sundset, adm. direktør i Gassnova har stor tro på karbonfangstprosjektet i Brevik.

- Vi er spesielt glade for at Norcem er med i dette prosjektet. Sementindustrien står for fire til fem prosent av det globale utslippet av CO2, og denne industrien sitt bidrag blir derfor viktig i klimaarbeidet. Vi håper at prosjektet i Brevik blir realisert og at sementindustrien i Europa, og resten av verden, kan bli inspirert til å sette i gang tilsvarende tiltak, påpeker Sundset.

 Norcem samarbeidspartnere i prosjektet
- Aker Solutions - CO2-fangst og kondisjonering 
- LSmidth - modifisering av eksisterende anlegg 
- Norconsult - civil 
- Norsk Energi - Teknologikvalifisering 
- Multiconsult - konsekvensutredning
- Periti - kostnadsestimering 
- ÅF Advansia - en del av Norcems team (prosjektledelse)