Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Tørken kan gi oss 30 prosent dyrere strøm

Strømprisene i Norge kan øke 30 prosent i andre halvår i år, viser nye prognoser. Det kan gi norske strømkunder en ekstraregning på over 4.000 kroner.

Tomme vannmagasiner har ført til at strømprisene allerede er mer enn dobbelt så høye som i fjor på samme tid, og prisene er nå på vinternivå.

– Vi har en prognose som gir en gjennomsnittlig strømpris på omtrent 50 øre for siste halvår i år. sier senioranalytiker Odd Gunnar Jakobsen i Wattsight til NRK.

Magasinene ikke fylt opp

Årsaken er veldig lite vann i vannmagasinene. Da blir det mindre vann å tappe til strømproduksjon.

– Vi kan gå en ganske spennende vinter i møte, sier Jakobsen som ser få muligheter for en normalisering av strømprisene nå.

– Vi må nok ha nesten en dobling av nedbøren over en periode for å få fylt opp vannmagasinene, tror han.

Den snørike vinteren fylte ikke opp vannmagasinene slik mange trodde. Forklaringen er ifølge NRK at en del av snøen la seg i lavlandet, og ikke i høyden der vannmagasinene ligger. I tillegg har vann som kunne blitt milliarder kilowattimer strøm, fordampet samtidig som regnet har uteblitt.

Krever avgiftskutt

Energi Norge mener stortingsflertallet har brukt årene med lave strømpriser til å øke elavgiften. 35 prosent av strømregningen er nå avgifter til staten. Nå forlanger de kutt.

– Elavgiften er den første som bør kuttes. Bare den utgjør nå over 14 milliarder kroner, inkludert moms, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Han peker på at elavgiften alene har økt 60 prosent på ti år og mener politikerne må tøyle sin iver etter å skattlegge miljøvennlig strøm. Men statssekretær Petter Kvinge Tvedt (Frp) i Finansdepartementet vil ikke love lavere elavgift.

– Sist gang vi satte opp elavgiften reelt var i 2016. Elavgiften skal skaffe staten inntekter til veier, skoler, sykehus, forsvar og politi, samt bidra til redusert forbruk av strøm, sier Petter Kvinge Tvedt til NRK.