Flere tusen studenter er på boligjakt i sommer. Forbrukerrådet kommer med tips til hvordan leietakere skal unngå problemer med utleier. Spesielt er en ordentlig depositumskonto viktig. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

Forbrukerrådet med tips mot hybeltrøbbel

Studieplassene for høyere utdanning ble lagt fram torsdag. Nå er tusenvis av studenter på boligjakt. Forbrukerrådet har flere tips til boligsøkere.

Tusenvis av studenter er på boligjakt, og tall fra Utdanningsnytt allerede i slutten av juni viste at i underkant av 10.000 studenter sto i kø for å få tildelt en studentbolig.

Det betyr at disse også må se seg om etter hybler på det private markedet, noe som får Forbrukerrådet til å gå ut med tips. Rådet får mange tusen spørsmål om husleie i året, og i fjor fikk Husleietvistutvalget over 2.700 saker hvor leietaker og vert ikke ble enig.

– Vårt råd for å unngå hybeltrøbbel er kontrakt og boligsjekk, sier jurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

Depositum, feil og mangler

Det er spesielt når det gjelder depositum at man må være påpasselig.

– Sett aldri inn depositumet på utleiers konto. Det skal på en egen depositumskonto, da er pengene trygge. Vi hører stadig vekk om utleiere som har pengene på sin konto, og ofte mister leietaker disse pengene med løse påstander om erstatning for feil og mangler, sier han.

Blant ting man må sjekke er om det er fukt i leiligheten. Svarte prikker og flekker i leiligheten kan være tegn på mugg. Oppdager man andre feil som hull i vegg eller dører, løse skapdører og andre ting ved innflytting må utleier gjøres oppmerksom på dette ved innflytting. Etterpå kan det være for sent.

– Du kan ikke klage på noe som du burde ha sett eller forstått under visning, understreker Iversen.

For få studentboliger

Ifølge Norsk Studentorganisasjon (NSO) må det bygges 3.000 nye studentboliger i året for å kunne dekke etterspørselen. Den nasjonale dekningsgraden på studentboliger ligger nå på 15 prosent, men NSO mener dette må opp på 20 prosent.

– Det er synd hvis studenter må si fra seg studieplassen fordi man ikke finner et sted å bo. Noen studenter har måtte sove på sovesaler eller tatt inn på hotell midlertidig. Det er en ekstrabelastning vi ikke ønsker noen studenter skal trenge å oppleve, sier leder i NSO, Håkon Mikalsen, til P4.