Eiendom Norge: Klokt å videreføre boliglånsforskriften

Det er klokt å videreføre boliglånsforskriften og fornuftig å ta inn skattbare inntekter i vurderingen av lånesøknader, mener Eiendom Norge.

I den nye forskriften åpnes det for at bankene kan ta med dokumenterte og stabile skattefrie inntekter, som barnetrygd, i beregningen av gjeld i forhold til inntekt. Når bankene skal beregne belåningsgrad, kan også midler på BSU-konto regnes som del av egenkapitalen.

– Etter vår erfaring skapte endringen i boliglånsforskriften fra og med 1. januar 2017, hvor skattefrie inntekter ikke lenger skulle kunne tas med i vurderingen av lånesøknader, usikkerhet i banknæringen. I vårt høringssvar påpekte vi derfor at dette innebar en betydelig endring fra hva som har vært praksisen historisk i Norge. Derfor er det positivt at regjeringen i den nye forskriften presiserer at skattefrie inntekter kan tas med i beregningen av inntekt ved boliglån, sier direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Bransjeorganisasjonen mener boliglånsforskriften er et nødvendig tiltak for finansiell stabilitet i en tid med lavrenteregime.

– Det er godt dokumentert i forskning at gjeldsoppbygning målt mot bruttonasjonalprodukt kan foregripe resesjoner i økonomien. Dette illustrerer den finansielle risikoen ved en for sterk gjeldsoppbygging, og viser nødvendigheten av å regulere gjeldsnivået, sier Dreyer.