Oslos nye ansikt

12. april 2008 sto operaen klar til åpning i Bjørvika i Oslo. Siden den tid har det vært en enorm utvikling i området – og Bjørvika har for alvor vokst frem som hovedstadens nye ansikt.

Det begynner allerede å bli en god del år siden det først bygget i Barcoderekken sto ferdig – og markeringen som virkelig skulle føre området inn en ny tid – rivingen av trafikkmaskinen og åpningen av Bjørvikatunnelen, som er blitt en del av Operatunnelen, ble gjennomført i 2010. Med dette grepet lå området klart til en av de desidert største byutviklingsprosjektene i Norge noensinne.

I tiden som har gått har en rekke nye bygg kommet opp. Barcoderekken har vokst frem og blitt et av de tydeligste bevisene på hvordan vi har ønsket å forme Oslos nye bydel – men nå kommer prestisjebyggene opp i et imponerende tempo. Det er nok å nevne bygg som Munch-museet, Nye Deichmanske hovedbibliotek og Diagonale som alle nå stadig kommer nærmere sin ferdigstilling. Med dette er Bjørvika og Oslo virkelig i ferd med å utvikle seg til å bli en av Europas kulturhovedsteder, og er en utvikling som vil gi byen en helt ny dimensjon. Dette vil definitivt også tiltrekke seg en rekke besøkende fra hele verden. Men det pågår også en rekke andre utbygginger – og produksjonen er nå enorm. Det omsettes for mange millioner hver eneste dag.

Vi skal selvsagt heller ikke glemme at det allerede har blitt realisert flere boligprosjekter i området – og denne delen av Bjørvika-utviklingen skyter nå virkelig fart. Flere tusen innbyggere skal etter hvert bosette seg i området – noe som vil være med på å sørge for at det blir liv og røre i området store deler av døgnet.

Selv om det er gjennomført store utbyggingsarbeider i Bjørvika de senere årene – er arbeidet langt fra over. Det gjenstår fortsatt mange store utbygginger. Man forventer at det vil bli full byggeaktivitet i minst 15 år til – og mange tusen nye kvadratmeter skal realiseres og mange milliarder skal investeres. I Byggeindustrien nummer 9 ser vi på flere av de store utbyggingene som nå pågår. (Abonnenter kan lese bladet her)

Det er imponerende hva man har klart å skape i dette området. Det var noen protester i starten rundt utformingen av Barcode, men dette stilnet raskt – og denne delen av utbyggingen har blitt stadig mer populær. Arbeidet som er gjort med å tilrettelegge området for allmenheten har vært godt gjennomført – og vi ser at publikum i stadig større grad tar i bruk fellesområdene. Etter hvert som utbyggingen vil fullføres i årene fremover vil flere nye områder bli åpnet opp for publikum – og Oslo har definitivt fått et nytt tyngdepunkt som vil tiltrekke seg mange besøkende.