LYSE UTSIKTER: – Utsiktene er gode i en region som har et høyt aktivitetsnivå og som alt tyder på vil vedvare. Det er optimisme i bransjen og det er en fin opptakt til Entreprenørdagen, sier direktør Kristian Dahlberg Hauge i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg Trøndelag. Arkivfoto: Sindre Sverdrup Strand

Klart for Entreprenørdagen: – Byggenæringen i Trøndelag går så det suser

Flere store offentlige vei- og baneprosjekter gjør at EBA-sjefen i Trøndelag ser lyst på fremtiden for bygg- og anleggsnæringen i regionen.

Med sine rundt 30 medlemsbedrifter og rundt 27.000 sysselsatte totalt i regionen har trøndelagsavdelingen av Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg en stor bit av landets bygg- og anleggsnæring.

Det er en optimistisk EBA-direktør Kristian Dahlberg Hauge som ser frem til å ta imot medlemmer fra hele landet til Entreprenørdagen i Trondheim 31. mai, med samling rundt temaet «Kompetanse og nyskaping for en bærekraftig næring»

– Det går veldig bra i byggenæringen i vårt nye storfylke, og det har det gjort i flere år nå –spesielt de siste to årene. I likhet med de store byene i resten av landet opplever vi en utflating på bolig, men det kompenseres med økende aktivitet på anleggssiden med store offentlige prosjekter, sier Dahlberg Hauge til Byggeindustrien.

Store utbygginger

Han trekker spesielt frem kampflybasen på Ørlandet, samt den store vindmølleparkutbyggingen på Fosen.

– Kampflybasen er et kjempeprosjekt, som fortsatt pågår. Det har generert veldig mye aktivitet til lokale entreprenører, i likhet med vindmølleparkutbyggingen, sier Dahlberg Hauge.

Han peker på at gigantutbyggingen på Ørlandet har lagt beslag på store mannskapsressurser.

– Vi har også hatt en utfordring med å skaffe nok folk på betongsiden, ettersom det kreves norsk statsborgerskap for å jobbe på innsiden av kampflybasen, sier EBA-direktøren.

Veiprosjekter

Nye Veier har også flere veiprosjekter på gang i trøndelagsregionen, med utbygging av E6 Ranheim – Åsen på til sammen nærmere ti milliarder kroner, og E6 Ulsberg – Melhus S til 12,7 milliarder kroner. I tillegg har Bane NOR store planer, med dobbeltspor Trondheim S – Leangen og Leangen – Hommelvik på til sammen cirka 6 milliarder kroner.

Dahlberg Hauge trekker også frem NTNUs nye campus-prosjekt på 9 milliarder kroner, som etter planen skal i gang etter 2020.

– Dette er også et prosjekt som vil skape mye aktivitet over flere år, sier han.

Rekruttering og arbeidskriminalitet

– Da du tiltrådte for to år siden fremhevet du at det var spesielt to felt det var viktig å jobbe med; rekruttering av fagarbeidere og kampen mot arbeidslivskriminalitet. Hva er status her?

– Rekruttering er fortsatt en stor utfordring. Vi opplever at ting går i riktig retning, med stadig flere søkere til bygg- og anleggsfag i videregående skole. Vi ser også at inntak av lærlinger er økende. Likevel er det fortsatt mange fag i næringen som «flyter». Betongfag er en hovedutfordring, men også mindre fag som blikkenslager og maler er krevende å dekke opp. Vi må fortsatt ha fullt trykk på rekruttering for å få flere til å velge vår næring, sier han.

Dahlberg Hauge understreker at også kampen mot arbeidslivskriminalitet og useriøsitet i byggenæringen har høy prioritet.

– Vi opplever at vi er kommet langt i dette arbeidet, og at de etablerte aktørene jobber godt. Av tiltak vil jeg nevne byggebransjens egen uropatrulje, som begynner å gi resultater. Konkrete tips blir fulgt opp av tilsyn, og en betydelig andel av sakene kommer som tips fra bransjen selv, sier han.

Hvilke forventninger har du til entreprenørdagen, hvor kompetanse og bærekraft står på agendaen?

– Bærekraft er et tema som bransjen i økende grad er oppfatt av. Nå er det mange spennende prosjekter på gang i vår region, blant annet med boligprosjekter i massivtre. Det skjer mye god innovasjon knyttet til bærekraft og materialbruk, og vi opplever økt fokus på dette fra bransjen selv. Dessuten er det mange som følger med og viser stor interesse for massivtreprosjektene langt utenfor byggenæringen, sier han.

BÆREKRAFTIG BOLIGBYGGING: På Lilleby i Trondheim bygger Veidekke landets største boligprosjekt i massivtre med 1100 boliger, og EBA Trøndelag opplever en stor interesse for massivtreprosjektene i regionen. Foto: John Inge Vikan

Han viser blant annet til det ferdigstilte studentbolig-prosjektet Moholt 50/50, som ble kåret til Årets Trebyggeri 2016. Dessuten bygger Veidekke for tiden et nytt boligprosjekt på Lilleby i massivtre.

– Hvilke oppgaver vil være viktige i tiden fremover for EBA Trøndelag?

– Vi jobber veldig mye med å skaffe forutsigbare rammebetingelser for næringen. Vi ser spesielt at når boligmarkedet flater ut, blir de offentlige prosjektene enda viktigere. Vi er ikke en bransje som ber om veldig mye, men det vi ber om er forutsigbarhet og stabile rammebetingelser fra myndighetene, sier Dahlberg Hauge, som også understreker at de ønsker seg flere medlemsbedrifter i EBA-systemet:

– Bedriftene er opptatt av å lykkes, og fellesskapet i NHO-systemet vil være en styrke for entreprenørbedriftene, avslutter han.