Egebergkvartalet

Foto: Arve Brekkhus

I mars 2017 startet Asker Entreprenør arbeidet med byggingen av byggetrinn 3 av Egebergkvartalet på Sørumsand, som skal overleveres i begynnelsen av mai.

Fakta

Sted: Sørumsand

Prosjekttype: Leiligheter

Bruttoareal: 10.136 kvadratmeter

Byggherre: Egebergkvartalet AS

Totalentreprenør: Asker Entreprenør

Arkitekt: Petter Bogen Arkitektkontor

Kontraktsum: 60 millioner kroner eks. mva

Rådgivere: RIB: B-Consult AS l RIB Prefab: Spenncon l RIBr: Brannsafe l RIE: Ekom l RIAku: Sweco l RIV vent: Gupex l RIVA og RIV rør, sprinkler: ÅF Engineering

Underentreprenører og leverandører: Prefab: Spenncon l Avfallssystem: Envac Norge l Kjøkken: Sigdal l Metallarbeider/rekkverk: Ha-Mek l Lås og beslag: Dormakaba l Malerarbeider: Odin Entreprenørfirma l Mur/tegl: Murmester Rolf Holm l Flisarbeider: Murmester Stryken og Gudbrandsen l Blikkenslager: Nittedal Blikkenslagerverksted l Heis: Orona Norway l Systemhimlinger: Rovik Montasje l Parkett: Bo Andrén l Rørlegger: Assemblin l Grunnentreprenør: Ole Martin Almeli l Elektro: Fetsund Elektro l Gulvbelegg: Vilpro Gulv l Gulvavretting, trinnlyd: Top VVS l Bodvegger: Ingeniør Larsson l Taktekking: Rune Edvardsen l Vinduer: Norgesvinduet l Dører: Nordicdoor l Oppmåling: Oslo Oppmåling

Det første byggetrinnet ble overlevert i mars 2016, og byggetrinn 2 i november 2017. Til sammen blir det 101 leiligheter i kvartalet, og for samtlige byggetrinn har Asker Entreprenør AS hatt totalentreprisen.

De tre boligblokkene inneholder mellom fire og seks etasjer. Den siste blokken har seks etasjer over bakken. Hele komplekset har to garasjeplan under bakkenivå. Alle leilighetene, som varierer i størrelse mellom 40 og 115 kvadratmeter, inkluderer en garasjeplass.

Grunnforholdene der boligblokkene er satt opp har bydd på utfordringer, men ifølge prosjektleder Henrik Jansson i Asker Entreprenør, har grunnarbeidet ikke medført problemer.

– Det er veldig bløte leirmasser i grunnen her, men vi er vant til å bygge i slike grunnforhold. Utfordringen har vært at tomta er svært liten, noe som har gjort at vi ikke har kunnet lagre leirmassene her. De er blitt fraktet vekk fortløpende. Ellers består grunnen også av fin sandjord, sier Jansson til Byggeindustrien.

Betongpeler

Entreprenøren valgte støpt såle med betongpeling. Sålen er støpt vanntett opptil bakkenivå, da grunnvannsstanden står relativt høyt i området.

Alle blokkene har innvendige korridorer i stedet for svalganger, noe som skaper en mer intim atmosfære for beboerne.

– Vi har bygd leilighetene med god standard, blant annet gjennomgående parkett og vannbasert gulvvarme i samtlige leiligheter. Fjernvarmen blir for øvrig levert av Akershus Energi, sier prosjektlederen.

Baderommene har fliser på vegger og gulv, og det er også vannbasert varme på badegulvene.

– Vi ønsket i utgangspunktet ikke at baderommene også skulle får vannbasert oppvarming i gulvet, fordi parketten ikke tåler mer enn 27 grader. På badet ønsker de fleste en noe høyere temperatur enn ellers i leiligheten, men dette lar seg ikke gjøre her. Derfor ønsket vi å legge elektrisk varme på badene, da det ville ha gjort det enklere å regulere temperaturen i gulvet. Men kommunen sa nei, opplyser Jansson.

Balkonger med glass

Hver leilighet har balkong, og balkongene som vender mot Sørumsandveien er bygd inn med glass på grunn av støy fra trafikken.

Første etasje i blokkene er tilrettelagt for næringsvirksomhet, men likevel er alle etasjene solgt som boliger.

Selv om selve byggingen har gått som planlagt, har Asker Entreprenør hatt utfordringer grunnet rekkefølgen for opp-settingen av byggene.

– Ja, rekkefølgen byggherren har valgt, har vært et problem for oss. Den mellomste blokken ble satt opp til slutt, noe som gjorde at vi fikk mindre riggplass. Adkomsten for materialtransporten ble også vanskeligere. Så vi hadde noen logistikkutfordringer, sier Jansson.

Kollektivknutepunkt

Det er arkitekt Petter Bogen Arkitektkontor AS som har tegnet de tre blokkene i Egebergkvartalet. Sivilarkitekt Erling Amble forteller at utgangspunktet for designen, var å bygge relativt urbant ved kollektivknutepunktet midt i Sørumsand sentrum.

– Det har vært en kommunal interesse og vilje for dette, og området er regulert for å kunne bygge relativt tett. Vi utførte også reguleringsprosessen, og det var blant annet noen diskusjoner hvorvidt det skulle bygges etasjer under bakken, sier Amble.

Bygget med maks høyde

Han opplyser at boligblokkene er bygget med maksimal høyde ut i fra bestemmelsene i kommunen.

– Komplekset er blitt luftig, noe som skyldes at vi har løst opp formen med delvis fire og seks etasjer, i tillegg til tre trappehus i glass. Dessuten gir trappehusene et spennende uttrykk. De tre blokkene virker ikke ruvende, og utenfra kan det virke som om de ikke gir plass til så mange leiligheter som de har, sier Amble.

Teglsteinfasade

Fasaden er hovedsakelig i teglstein, og i de vertikale feltene er det stopuss. På innsiden er vindusbrettene i granitt. Designen er tiltalende på alle måter. Et minus er innkjøringen til garasje-anlegget som med fordel kunne ha vært bredere.

– Innkjøringen til garasjen er nok ned mot minimumsbredden. Det ble en litt kinkig utforming fordi dette området berører naboeiendommen. Men etter at vi foretok noen justeringer, tror jeg det skal være til å leve med, sier Amble, som mener at prosjektet totalt sett ikke har vært spesielt utfordrende å tegne.

– Det har vært en veldig god ledelse både hos byggherren og entreprenøren. Kjøperne har hatt en del tilvalgsmuligheter, men dette har vært godt styrt fra ledelsen. Vi har forsøkt å få til gode rom i leilighetene, og mener vi har lyktes rimelig bra, sier Amble. 


Flere prosjekter