Stor spenning rundt meklingen etter påske - faren for streik er absolutt til stede

Som ventet ble det brudd i forhandlingene i årets oppgjør innen privat sektor, og partene går inn i påsken med en visshet om at den viktige meklingen starter så snart høytiden er over. Kommer man ikke til enighet innen 8. april blir det storstreik.

Det er knyttet stor spenning til årets oppgjør, som sies å være det mest utfordrende på flere år. Det betyr at streik absolutt er en mulighet. Nå er det ikke slik at det meste ligger an til et slikt utfall – forhandlingene beskrives som konstruktive men det er mildt sagt krevende temaer man skal enes om ved årets hovedoppgjør.

Lønnsoppgjøret i år kjøres som et såkalt samordnet oppgjør. Det innebærer at NHO og LO/YS forhandler alle sine tariffavtaler under ett, noe som gjør at denne samordnede forhandlingen dermed får store konsekvenser om man ikke skulle komme til enighet. Denne forhandlingsformen brukes som regel når det er store, prinsipielle spørsmål som må avklares mellom partene.

Det som gjør at årets forhandlinger er ekstra utfordrende, ikke minst også for byggenæringen, er at man diskuterer nettopp mer prinsipielle spørsmål, og ikke bare tillegg i kroner og øre. Det er i hovedsak fire punkter man må komme til enighet rundt; AFP, tjenestepensjon, reise, kost og losji - samt naturligvis økonomi. Det er spesielt AFP, tjenestepensjon og reise, kost og losji man vil få utfordringer med å komme til enighet rundt. Når det gjelder reise, kost og losji er dette definitivt noe som i stor grad påvirker byggenæringens virksomheter, som en reisende næring. Det er lagt opp til at Norsk Industri forhandler med Fellesforbundet om akkurat dette spørsmålet.

Forhåpentligvis klarer man å komme til enighet innen fristen 8. april - om ikke vil det kunne få store konsekvenser for samfunnet – og da også byggenæringen. Tiden etter påske er virkelig høysesong for byggenæringens virksomheter. Da starter arbeidene for fullt rundt om på landets byggeplasser etter en tøff vinter, og om en stor streik skulle ramme næringen, vil det selvsagt få store følger for både virksomhetene og prosjektene som er på gang.

Selv om det er ikke skal mekles i påsken, vil nok de sentrale personene som er involvert i dette arbeidet ha mange tanker mot prosessen som venter etter påske, slik at meklingen får en effektiv og god start. Man har noen intense dager med mekling hvor man skal jobbe for å komme til enighet – forhåpentligvis vil dette holde, men med de store oppgavene som venter vil det nok bli både lange dager og netter for de involverte når fristen nærmer seg. Forhåpentligvis kommer man i mål. En streik er ingen tjent med.