De prefabrikkerte seksjoner fra Tyskland ankom byggeplass våren og ble heist på plass i andre og tredje etasje. Bildet er tatt 30. mai i 2016. Arkivfoto: Trond Joelson

Tysk entreprenør har pakket sakene, sykehuset er ett år forsinket og ingen vet hva regningen ender på

Det nye sykehuset i Kirkenes skulle være et pilotprosjekt for rask bygging i Helse-Norge med ferdigbygde seksjoner importert fra Tyskland. Nå stemples prosjektet som en byggeskandale i et internt dokument NRK som har fått tilgang til.

Etter planen skulle det nye seksjonsbygde sykehuset i Kirkenes ha åpnet for lengst, men tidligst etter påske er det klart for å sette i gang en prøvedriftsperiode før man kan ta imot pasienter.

Da to entreprenører ble innstilt til de to hovedkontraktene på prosjektet, uttalte byggherren

«Denne byggemåten gir rask byggetid og god økonomi i prosjektet, og de foreliggende planer indikerer foreløpig at det nye sykehuset kan være ferdig i løpet av høsten 2016».

Slik har det ikke gått.

Tirsdag skriver NRK om et internnotat der avgått styremedlem Trond Haukanes hos byggherren Finnmarkssykehuset beskriver byggingen som en «byggeskandale».

Han mener sykehusadministrasjon og prosjektledelse «langt fra har hatt god nok kontroll over prosjektet».

NRK skriver at:

  • Ingen vet hvor store kostnadsoverskridelsene blir. Opprinnelig prislapp var 1,46 milliarder kroner.
  • Styret i Finnmarkssykehuset er ikke blitt holdt godt nok orientert om alvoret i situasjonen.
  • Finnmarkssykehuset bør ikke være byggherre for tilsvarende prosjekter i framtiden.

Trond Haukanes har ikke ønsket å uttdype beskrivelsene fra brevet over NRK, men ifølge statskanalen sprekker gulv og vegger opp, systemovervåkningen fungerer ikke og arbeidet med å bygge helikopterlandingsplass er ennå ikke startet.

NRK skriver også at manglene er så omfattende at styret i Finnmarkssykehuset har utsatt åpningen av sykehuset – som opprinnelig skulle åpnet sommeren 2017 – på ubestemt tid.

Konkurs og misnøye med tysk entreprenør

Problemene har stått i kø for milliardprosjektet i nord. Sykehusetprosjektet ble først rammet av konkurs da den ene av to totalentreprenører i prosjektet, Kirkenes Byggservice, i fjor måtte melde oppbud.

Det har skapt store problemer i den ene av de to totalentrpeprisene i prosjektet.

I slutten av januar valgte dessuten den andre totalentreprenøren i prosjektet, Cadolto, å reise fra Kirkenes. De nekter å komme tilbake for å sluttføre arbeidet før Finnmarkssykehuset har lagt mer penger på bordet.

Cadolto har i sin totalentreprise hatt ansvaret for å sette opp sykehusseksjonene som er bygd i fabrikk i Tyskland.

To utslagsgivende faktorer til forsinkelse

Gunnar Stumo, prosjektleder i for utbyggingen i Finnmarkssykehuset HF, avviser at det er store mangler ved sykehuset, og sier de er ferdige like etter påske.

Han sier det er to ting som har vært utslagsgivende for at sykehuset ligger ett år bak skjema.

– Den ene årsaken er at den ene av to totalentreprenører gikk konkurs. Da blir man forsinket.

– Årsak nummer to er at den andre totalentreprenøren Cataldo har hatt veldig dårlig fremdrift, spesielt på elektroarbeidene, sier Stumo.

– Når forlot Cadolto byggeplassen?

– Den siste gangen de var her var 25. januar. Da var de her for å fullføre noe av det viktigste, nemlig sentral driftskontroll, men den ble ikke fullført. Uten den på plass går mye - som du sikkert vet - tregt. Vi har vært nødt til å leie inn eksterne ressurser fra Tyskland for å få dette arbeidet fullført.

– Dette er blitt trukket fram som et viktig pionerprosjekt for modulbygging av sykehus, hvilke erfaringer sitter dere igjen med ved bruk av moduler?

– Jeg ser noen kaller det moduler, men det er ikke det, det er seksjoner. Og det er et veldig godt konsept å bygge hus på fabrikk og transportere dem til det stedet til skal være. Problemet her er at seksjonene har blitt utsatt for en del dårlig utførelse av den tyske entreprenøren, sier Stumo og fortsetter:

– Allerede sommeren 2016 da de begynte å montere, påpekte vi at vi trengte dokumentasjon på at elektroinstallatørene hadde de nødvendige godkjenningene på plass. Det klarte de ikke å skaffe, med det resultatet at vi valgte å stanse arbeidene. Så gikk det noen uker før de fikk orden på det. Problemet var at de var 14 installatører da arbeidene ble stanset av oss, og bare 4 da de kom tilbake. Hva som skjedde med de 10 andre, vet jeg ikke. Da tok arbeidene også mye lenger tid, og det var i tillegg fullt av mangler. De har vi måttet rette opp selv via en lokal entreprenør, sier Stumo.

– Og da blir det dyrere enn opprinnelig tenkt?

– Ikke nødvendigvis. Dette retter vi opp for entreprenørens regning. Og arbeider vi gjør som en følge av konkursen i Kirkenes Byggservice, gjør vi på boets og garantistens regning. Vi har holdt penger tilbake, sier Stumo.

– Men prosjektet blir dyrere enn planlagt?

– Det er usikkerhet knyttet til kostnadene, ja. Det er fordi vi må bestille arbeider underveis, så vi kan ikke ha fastpris på alt. Så noe usikkerhet er det.

– Hvordan vil du beskrive den tyske entreprenøren?

– Det vil jeg ikke.

Ingen konflikt i 2016

– Men det ble tidlig konflikt mellom dere?

– Det var ikke en konflikt som oppsto i 2016. Vi ba om dokumentasjon og fikk det. Nå påstår de at de er ferdige, og de sier de har gjort jobben uten feil og mangler. Det er ikke vi enige i. Nå er vi inne i en sluttoppgjørsprosess, så å gi en karakteristikk av dem vil ikke tjene noen, sier Stumo som sier feil og mangler skal rettes opp.

– Alt blir som det skal være i henhold til kontrakt, og så kan det være at det blir noen småting som vi kan akseptere blir noe redusert i forhold til hva som var tenkt. Men alt er etter lov og forskrifter, og kvaliteten blir bra på et sykehus med passihuvsstandard. Nå gjenstår det å rette noen feil og mangler, så er vi klare over påske til å starte med en prøvedriftsperiode. Jeg mener sykehuset skal være i stand til å ta imot pasienter til sommeren, sier Stumo.

Styreleder Harald Larssen i Finnmarkssykehuset HF sier til NRK at alt nå handler om å få sykehuset ferdig, og at prosjektet skal evalueres i etterkant.

Ingen ferdigstillelsesdato

Alle arbeidene som utføres på byggeplassen i dag betales av Finnmarkssykehuset.

– Vi har ingen dato for ferdigstillelse ennå. Men direktøren har forsikret oss om at en gjør det man kan for å få sykehuset ferdig, sier Larssen til NRK og innrømmer samtidig at de ikke har oversikt over hva en den endelige regningen ender opp på.

Vil vente med å uttale seg

Byggeindustrien har vært i kontakt med den tyske entreprenøren Cadolto, men de vil ifølge kommunikasjonssjef Peter Scheifele ha mer tid på seg før de uttaler seg om saken.