Steinar Reiten er stortingsrepresentant og arbeidspolitisk talsperson i KrF. Foto: KrF

KrF vil ikke ha forbud mot innleie

15. mars skal Stortinget ta stilling til lovforslaget utarbeidet av arbeids- og sosialkomiteen som omhandler midlertidige ansettelser og innleie fra bemanningsselskaper. – Vi kommer til å stemme mot alle forslag som går på forbud, sier stortingsrepresentant Steinar Reiten (KrF).

Steinar Reiten sier til Byggeindustrien at KrF vil stemme mot alle forslag unntak Arbeiderpartiets forlag nummer seks.

– KrF ønsker ikke å følge forbudslinjen, og vi vil ikke gjøre det kun blir fremmet Dokument 8-forslag i Stortinget uten at det er utredet av embetsverket ut sendt skikkelig ut på høring, sier Reiten.

Han er arbeidspolitisk talsperson i KrF. Partiets vurdering er at regjeringen skal få nødvendig arbeidsro til å utarbeide sin varslede proposisjonen og sende den ut på høring.

Vil ikke slippe forbudskatta ut av sekken

Saken er likevel svært viktig for KrF og partiet ber regjeringen om å vurdere å foreslå fire endringer som de mener kan skape mer ryddige forhold i arbeidslivet.

– For det første må det på plass en tydelig definisjon av faste ansettelser. For det andre må arbeidsgiver gi forutsigbarhet for arbeid og inntekt gjennom en arbeidsplan. For det tredje må muligheten til innleie begrenses ved at kravet til organisering på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden skjerpes for å kunne innngå skriftlig avtale om tidsbegrenset innleie. Og for det fjerde er det viktig at Arbeidstilsynet får mulighet til å føre tilsyn med innleie, og sanksjonsmuligheter ved ulovlig innleie, uttaler Reiten på KrF sin internettside.

– I det store bildet deler KrF bekymringen som reises i innstillingen til lovforslaget?

– Ja, men jeg mener at hvis KrF får gjennomslag for våre endringer, kan vi få bukt med mye av dette uvesenet uten at vi legger oss på en forbudslinje. Når forbundskatta først er sluppet ut av sekken, skaper det problemer for sykliske næringer som er avhengig av å kunne regulere arbeidsstokken over lengre tidsperioder, sier han.

Reiten er imidlertid overbevist om at regjeringen nå vil levere.

– Alle ser at vi er nødt til å gjøre noe, men hvis det ikke kommer forslag fra regjeringen, er vi klare til å fremme egne forslag som ivaretar våre interesser, fastslår han.

NHO: – Gode kompromissforslag

NHO skriver på sin internettside at KrF kommer med gode kompromissforslag.

«Det er viktig for bedriftene at vi finner gode løsninger for innleie av arbeidskraft fra bemanningsbyråer. NHO mener fast ansettelse og satsing på utvikling og kompetanse i egen bedrift bør være hovedregelen, men at det må være rom for å løse svingninger i oppdragsmengden ved bruk av innleie», skriver NHO.

– Vi erkjenner at det har vært utfordringer knyttet til innleie i bygg og anleggsbransjen, og vi mener forslagene fra KrF gir et godt utgangspunkt for regjeringen til å utarbeide et regelverk som både partiene og partene i arbeidslivet kan slutte seg til. Vi er særlig glade for at KrF avviser et forbud, uttaler Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO på NHOs internettside.

NHO støtter KrF i forslaget om å definere fast ansettelse og krav til organisering for å inngå avtale om tidsbegrenset innleie.