Stortingspresident Olemic Thommessen møtte pressen etter møtet med de parlamentariske lederne og finanskomiteen. Bakgrunnen er byggeprosjektet på Stortinget som har blitt langt dyrere enn antatt. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Thommessen: – Vi har fulgt de rutinene man kan forvente i byggesaken

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) sier han mener han og presidentskapet har fulgt de rutinene man kan forvente i byggesaken.

– Vi har hatt en etablert kommandolinje. Det er direktøren som rapporterer til presidentskapet, og vi har hatt medlemmer av prosjektet til stede ved møtene og har hatt full tilgang til å stille spørsmål og få den informasjonen vi trengte. Jeg mener vi har fulgt de rutinene man kan forvente og som man bør ha, uttalte Thommessen under en pressekonferanse på Stortinget onsdag formiddag.

I forkant av pressekonferansen møtte Thommessen og Stortingets presidentskap finanskomiteen og de parlamentariske lederne for å orientere om kostnadsoverskridelsene i byggeprosjektet på Stortinget.

– Tillit ikke diskutert

På spørsmål om Thommessen opplevde at han hadde fått uttrykt tillit fra de parlamentariske lederne, svarte stortingspresidenten at «det ikke hadde vært tema på den måten».

– Noen var innom spørsmålet, men spørsmålet om tillit har vel ikke vært det som har vært diskutert, men først og fremst hvem som har visst hva når, uttalte Thommesen.

Han sier han vil orientere Stortinget om saken, men vil ikke uttale seg om det da kan bli aktuelt med voteringer om hans videre fremtid som stortingspresident.

– Om det blir om voteringer om min person vil jeg ikke spekulere på, sier han.

Milliardsprekk

På spørsmål om han ser grunn til å vurdere å trekke seg, svarer Thommessen at det viktigste nå er å se fremover.

– Vi har et stort byggeprosjekt som må fullføres, vi bør finne gode tiltak - også kostnadsbesparende tiltak og styrke kontrollen i dette, så vi kan komme mest mulig helskinnet gjennom dette krevende prosjektet.

På spørsmål om han selv kunne ha gjort noe annerledes i saken, sier Thommessen at han vil "grunne over om han burde ha fulgt enda tettere opp og rettet flere spørsmål til administrasjonen".

Byggeprosjektet på Stortinget har vokst fra oppussing av et kontorbygg til totalrenovering pluss bygging av nytt postmottak og innkjøringstunnel. Kostnadene har økt fra 70 millioner kroner i 2011 til et anslag på 2,3 milliarder kroner i år.