Stange VGS på kurs i mottaktkontroll. Gjennomføringen kjøres av driftsleder og blandeopperatør Jo Inge By.Betong Øst-anlegget på Hamar. Ny fabrikk til venstre - tatt i bruk februar 2018 - eksisterende fabrikk i midten og kurs- og kompetansesenter til høyre.Bjørn KyltveitErik VeibyKurs i gulvløsninger. Norconsult region sør kurses av regionsjef Øystein Bækkelien i Betong Øst.Driftsleder og blaneopperatør Fredrik Røinaas informerer Elverum vgs.Kurs- og kompetansesenteret ble tatt i bruk oktober 2017.

Betong Øst-skolen bidrar til betongutdanning

Betong Øst-skolen ble etablert i 2009. Hensikten med etableringen var å øke kompetansen internt samt å dekke et behov for økt kunnskap og relasjon til kunder og samarbeidspartnere.

- Siden oppstarten i 2009 har vi hatt gleden av å ha over 3.000 deltagere på kurs i regi Betong Øst-skolen. Etterspørselen øker samtidig som vi ser en enorm utvikling i bransjen. Vi antar utfra erfaring at behovet og etterspørselen etter kunnskapsoppdatering vil ligge oppunder 1.000 personer i året, sier Bjørn Kyltveit, leder for Betong Øst-skolen.

Blant deres kursdeltagere finnes små- og store entreprenører, byggherrer, rådgivende ingeniørbedrifter, høyskoler, fagskoler og videregående skoler.

- Det er vi som skal kunne betong. Ingenting gleder oss mer enn å dele denne kunnskapen med våre kunder og samarbeidspartnere. Med våre kunders krav til innhold i kursene tvinger vi oss selv til å holde oss oppdatert, sier Kyltveit.

- Erfaringen har lært oss at organisert og strukturert opplæring krever store ressurser. Nytt fra 2018 er etablering av kurs- og kompetansesenter på Betong Øst Hamar. Her ligger alle fasiliteter i form av kursrom, stort og velutstyrt laboratorium til rette for effektiv og riktig opplæring. Nøkkelen er å knytte teori og praksis sammen, legger Kyltveit til. Han peker på at mange av deres kurs avsluttes på deres laboratorium der det blir tatt fullskala mottakskontroll av et tilfeldig betonglass fra den daglige produksjonen på en av produksjonslinjene på Betong Øst Hamar.

Betong Øst mange engasjerte kollegaer med mye erfaring. Avhengig av kursets innhold benytter de forskjellige personer med forskjellige bakgrunn.

Nytt fra 2018 er markedssjef Bjørn Kyltveit som går fullt inn i rollen som ansvarlig for Betong Øst-skolen.

- Betong Øst-Skolen ledes av Bjørn Kyltveit som er en kjent skikkelse og bauta i norsk ferdigbetongbransje. Han har hele sitt yrkesliv jobbet med faget betong og har hatt utallige verv og posisjoner i bransjen. Det var en selvfølge for Betong Øst at Bjørn kommer inn som øverste leder av skolen da vi vet hvilken enorm kompetanse og glød som bor i han, sier daglig leder Erik Veiby i Betong Øst.

- Nytt de siste to årene har vært et høyt fokus på rekrutering til bransjen i form av kurs, motivering og oppfølging av ungdommer som skal gjøre et viktig yrkesvalg, legger Kyltveit til.

Deres erfaring tilsier at bransjen og apparatet rundt trenger et oppdatert kunnskapsløft.

- Det har skjedd mye i bransjen i form av utførelsesmetodikk, nye publikasjoner og standarder, nye krav og muligheter i forbindelse med miljøregnskap. Vi har sett behovet- og har avsatt ressurser til å bidra til det nødvendige kunnskap- og betongløftet, sier han.

Kursinnhold er bygget opp med moduler som er direkte knyttet mot aktuelle NB-publikasjoner og NS-EN-standarder.

- Vi skreddersyr kursinnhold etter behov og bruker i noen tilfeller eksterne forelesere med rett kompetanse. Dette har resultert i 17 skreddersydde moduler med kunnskap for alle nivåer i organisasjonen, sier Kyltveit.

Kursdeltagerne betaler kun for materiell og eventuell bespisning.

- Tanken er enkel: Kunnskap, erfaring og samarbeid er faktorer som skaper suksess. For å opprettholde konkurransekraften til plasstøpte løsninger er vi avhengig av rekrutering til bransjen og en fremoverlent og oppdatert kundemasse, avslutter Kyltveit.

Aktuelle kurs nå om dagen er:
Modul 3 – Relevant utdrag fra NS13670 Utførelse av betongkonstruksjoner

Modul 6 - NB15 Gulv på grunn og påstøp
Modul 8 – NB37 Lavkarbonbetong