Rapport: Røyksuger kan minske svevestøv inn i boligen med 80 prosent

Med mekanisk trekk i skorsteinen er det mulig å begrense det helseskadelige svevestøvet fra Norges 2,5 millioner vedovner markant, viser dansk forskning.

Å fyre med ved gir utslipp av skadelig svevestøv og et dårlig inneklima. Men forskning gjort av det danske utviklingsselskap PHX Innovation har nå bevist at en mekanisk røyksuger kan redusere utslippene med mellom 80 og 90 prosent inn i boligen.

– Med dårlig trekk vil forbrenningen forringes og det gir mere sot, lukt og partikler i boligen, sier Steinar Vigdal ved Exodraft Norge i en pressemelding.

Minsker også svevestøvet utendørs
Men det er ikke kun innendørs at utslippene av svevestøv blir mindre ved bruk av røyksuger. Forsøket fra Danmark viser også en reduksjon på 20 prosent av utslippene ut i naturen, også selv om vedovnen er ny og miljøvennlig.

– Hver gang vedovnsdøren åpnes slippes svevestøv ut og vi har alltid visst at røyksugere har en effekt. Nå har vi konkrete tall som viser at røyksugeren virker på alle typer vedovner, også de nyeste på markedet, sier Vigdal.

Norsk Energi og SINTEF anbefaler røyksuger
Det norske Miljødepartementet ga i februar 2017 ut en rapport som viser at det kan være betydelige helsebesparelser i forbindelse med redusert partikkelutslipp fra vedovner

Raskere utskiftning av gamle vedovner, bedre vedlikehold og flere andre tiltak kan gi en klimagevinst og samtidig redusere helsekostnadene fra vedfyring med flere milliarder kroner i året. Det anslår en rapport Norsk Energi og SINTEF har laget for Miljødirektoratet.