Mot en ny tid for Bodø

Bodø har vært gjennom en rivende utvikling de senere årene, med flere store utbygginger som har skapt et nytt sentrumsbilde. Men nå er man virkelig i ferd med å starte en ny tid i Nordlandsbyen - planene om å relokalisere flyplassen begynner å ta form.

Bodø har en av de mest sentrumsnære flyplassene i landet. Man har i lengre tid arbeidet med planene om å flytte flyplassen og ta i bruk eksiterende flyplassområde til utbygging av en ny bydel med omfattede bolig- og næringsetableringer. Nå begynner disse planene å materialisere seg.

Torsdag skal bystyret i Bodø behandle en samarbeidsavtale, masterplan og forskutteringsavtale rundt den nye flyplassen – og dette representerer dermed en viktig milepæl i flylokaliseringsarbeidet. Avtalen som nå skal i havn blir inngått mellom Avinor, Forsvarsbygg og Bodø kommune – som alle har sterke interesser i arbeidet. Utviklingsarbeidet, som har fått navnet «Ny by, ny lufthamn», er et konsept man har arbeidet med over lang tid, og planen er nå at det videre arbeidet skal formaliseres mellom partene. Dette innebærer at man skal kunne jobbe videre med konkrete planer rundt utviklingen på eksisterende flyplassområde – som omfatter både sivil og militær luftfart – i tillegg til at man ser på en overordnet plan for den nye flyplassen.

Relokaliseringen av flyplassen i Bodø representerer en av de mest spennende utviklingsprosjektene i hele landet – og vil definitivt gi byen og Saltenregionen helt nye muligheter. Det er enorme områder som etter hvert vil bli frigjort hvor flyplassen i dag ligger. Totalt består flyplassområdet av cirka 5.600 mål. Til sammenligning består det som defineres som sentrum i Bodø i dag på rundt 3.400 mål. Nå vil selvsagt den nye flyplassen også kreve betydelige arealer – men man regner med at flyttingen i praksis vil frigjøre et areal tilsvarende dagens sentrum, altså 3.400 mål, noe som dermed vil kunne bety en dobling av dagens sentrumsområde. Få andre byer i Europa kan skilte med tilsvarende utviklingsmuligheter. Flyplassen deler i dag Bodøhalvøya på midten, og områdene som blir frigjort vil også ha en fantastisk beliggenhet.

Flyttingen av flyplassen vil gi store utviklingsmuligheter. Dette vil åpne opp for utbygging av mange hundre tusen kvadratmeter boliger og næringsarealer – og vil kunne føre til en sterk vekst for Nordlansbyen.

En utbygging av det som på mange måter er en helt ny by, i tillegg til en betydelig flyplass, vil selvsagt også gi byggenæringen mange oppgaver og dette vil tilfalle hele verdikjeden over lang tid. Dette vil bidra til en enorm verdiskapning lokalt og regionalt både i utviklings- og utbyggingsfasen - men dette vil selvsagt også generere enorme verdier og sikre videre vekst på lang sikt. Utbyggingen vil åpenbart tiltrekke seg mange investorer og åpner opp for at mange velger seg Bodø som bosted – og vil kunne føre til en betydelig urbanisering fra store deler av Nord-Norge. Det er mange som kommer til å følge den videre utviklingen av planene tett – ikke minst en rekke av byggenæringens aktører.