Nordmenn elsker oppussing, men glemmer vedlikehold

Nordmenn er i europatoppen når det gjelder oppussing, men nå advarer Norges Takseringsforbund mot å droppe å spare til vedlikehold som kan blåse hull i husholdningsbudsjettet.

Ifølge en undersøkelse fra Prognosesenteret bruker vi mer på oppussing enn noen andre i Europa. Å sette i stand bad og kjøkken bringer merverdi til boligen, men nå roper takstmenn i Norges Takseringsforbund(NTF) et varsko.

– Det kan være svært risikabelt å legge alle pengene i oppussingspotten og glemme de store vedlikeholdsutgiftene som kommer før eller siden, sier NTFs administrerende direktør, Are Andenæs Huser.

­ Takstmannen gir deg hjelp
– Hvis du eier et hus, kan du være sikker på at noe kommer til å måtte repareres på et eller annet tidspunkt. De største reparasjonene kan fort komme opp i hundretusenkroners-klassen, sier Andenæs Huser.

– Våre NTF-sertifiserte medlemmer over hele landet har ekspertisen som skal til for å hjelpe deg med å sette opp en vedlikeholdsplan som er skreddersydd for din bolig.

Ingenting varer evig
Alle ting har en begrenset levetid, og en vedlikeholdsplan gjør deg bevisst på hva som kommer til å måtte gjøres av reparasjoner på boligen din.

- Når du kjøper en bil, vet du at du må investere i nye dekk i ny og ne og at service og reparasjoner kan bli dyre. Det er ingen grunn til ikke å tenke på annen måte om huset ditt, sier Maik Kunde, NTF-sertifisert takstmann i Tek-Norge AS.

Han råder alle huseiere til å sette opp et langsiktig vedlikeholdsfond. Her kan man sette av penger hver måned med tanke på de store utgiftene som en dag nesten garantert vil komme.

De seks store utgiftspostene
Maik Kunde peker på seks spesielt store utgiftsposter som de fleste huseiere før eller siden må forholde seg til:

1. Tak – tekking og konstruksjon
2. Yttervegger og vinduer – tetthet og isolasjonsevne pluss vedlikehold
3. Drenering – spesielt for eldre hus
4. Tekniske installasjoner – varmtvann, sanitær, oppvarming og ventilasjon
5. Elektrisk anlegg – eldre typer kan måtte oppgraderes
6. Våtrom – lekkasjer kan være dyre å utbedre

Hva som må gjøres når kan variere veldig fra bolig til bolig og mellom ulike typer vedlikehold.

– Et tak kan for eksempel vare i 40 til 60 år, mens yttervegger bør males hvert femte til tiende år. Dette avhenger også av hvor du bor i landet og hvor utsatt treverket er for vær og vind, sier Kunde.