Forventer BA-vekst i alle europeiske land

Det er ikke bare i Norge vi nå ser en økonomi i vekst. Flere europeiske land kan melde om oppgang, og dette slår selvsagt også positivt inn på aktiviteten til byggenæringen i Europa.

Det begynner nå å bli noen år siden finanskrisen slo inn over Europa og fikk økonomien i flere land til å gå ned i dype bølgedaler. Dette rammet en rekke land, og ikke minst slo det hardt inn mot nasjoner som blant annet Spania, Italia og Portugal. Flere av disse landene hadde hatt en eventyrlig vekst, noe som medførte store utbygginger for byggenæringen. Nærmest over natta ble det full stopp i den videre utbyggingen, og medførte at mange hundre tusen bygningsarbeidere og ingeniører mistet jobben, og en rekke halvferdige prosjekter ble stående som lysende eksempler på den kraftige nedturen.

De aller fleste europeiske økonomier er på full fart oppover igjen – og det begynner nå å bli god stemning i flere av de hardest rammede landene. Arbeidsledigheten er fortsatt stor flere steder, ikke minst blant de unge – men ting er i bedring. Dette slår også ut på aktiviteten innen bygg og anlegg.

Prognosesenterets Bjørn-Erik Øye peker i sin blogg på at det faktisk var vekst for byggenæringen i alle europeiske land i 2017. Det må høre til sjeldenhetene. Det har vært vekst i totalmarkedet i flere år - men ikke i alle land samtidig. Nå ser man faktisk at det forventes vekst for alle land også i 2018. Det estimeres at den samlede volumveksten for 2018 ventes å ende på 2,6 prosent. Frem til nå er det boligmarkedet som har vært den store driveren, men fremover skal dette dempe seg noe. Anleggsmarkedet skal derimot videre oppover. Ifølge Euroconstruct forventer man størst vekst i Ungarn, på hele 21 prosent, mens den laveste veksten forventes å komme i Storbritannia, med 0,7 prosent.

Øye drar også frem et annet interessant poeng; Norge er det landet som suverent topper listen over investeringer i bygg og anlegg per innbygger. Tyskland investere mest i kroner - men per hode ligger vi i Norge på 9.200 euro per innbygger. Dette er en statistikk som vi har toppet flere ganger – og vi vil nok holde oss i toppen i lang tid fremover også. Nærmest oss på listen finner vi Sveits, Finland og Danmark.

Den totale verdien av byggenæringen i Europa er så stor at det er vanskelig å fatte rekkevidden av slike tall – og lyder på 1.502.000 millioner euro. Det avstedkommer mange timeverk og en god del byggevareleveranser.