Det verdifulle byggavfallet

Hvert eneste år forsvinner mye byggavfall rett på dynga, og næringen må bli langt flinkere til å gjenvinne dette avfallet - og ikke minst minimere mengden bygg- og anleggsavfall.

I en byggenæring som jobber på høygir vil det i løpet av et år samle seg opp betydelige mengder byggavfall som på en eller annen måte må håndteres. Dette har som regel blitt håndtert som en ikke fornybar ressurs og kjørt på dynga eller til forbrenning. Dermed har store mengder avfall blitt et miljøproblem både for den enkelte virksomheten, men også for hele samfunnet.

Opp gjennom årene har næringens aktører i ulik grad blitt flinkere til å håndtere denne miljøutfordringen - men man er ikke kommet langt nok. Å etterlate seg store mengder byggavfall er hverken bra for lønnsomheten i et prosjekt eller i et miljøregnskap. Det må dessuten brukes store ressurser på å håndtere avfallet – og det blir en logistikkmessig utfordring på byggeplassen. Selv om veldig mye avfall fortsatt kjøres på dynga eller går til forbrenning, har man etter hvert i stadig større grad klart å sette fokus på utfordringene og mulighetene – og avfallet har minket noe.

Men man må bli lang flinkere til å gjøre seg nytte av det som tidligere er blitt definert som avfall, men som faktisk med noe planlegging kan være noe helt annet - nemlig en ressurs. Om byggevarene som blir til overs kan benyttes i den sirkulære økonomien og ikke havner på dynga – kan man oppnå store gevinster. Byggenæringen kan med sin tyngde og volum virkelig utgjør en forskjell i dette arbeidet.

Derfor er det også meget positivt at man nylig kunne markere at en Ny nasjonal handlingsplan for bygg- og anleggsavfall 2017-2020 er kommet på plass. Denne har ambisiøse mål. Det er lagt ned en stor jobb rundt utarbeidelsen av planen fra flere parter, og hovedmålet i planperioden er at alt bygg- og anleggsavfall skal søkes minimert og sikres høyest mulig gjenvinning og forsvarlig håndtering. Dette tas videre gjennom tre delmål, hvor det heter at handlingsplanen skal bidra til forsvarlig håndtering av alt farlig bygg- og anleggsavfall og hindre resirkulering av miljøgifter. Man skal videre oppfylle EUs mål om 70 prosent materialgjenvinning av BA-avfall i 2020 samt at man skal minimere mengden bygg- og anleggsavfall ved rivning, rehabilitering og nybygging.

Med dette tar man et langt steg videre i den sirkulære økonomien - nå skal man ikke bare sikre en god håndtering av byggavfall – men også i langt større grad nettopp søke å gjenvinne avfallet som oppstår på byggeplassene. En gjenvinningsgrad på 70 prosent er faktisk en meget ambisiøs målsetning – men med de riktige incentivene og en byggenæring som er innstilt på at dette er mulig å få til, er det selvsagt fullt gjennomførbart. Det burde være i alles interesse i større grad å klare å gjenvinne mer avfall - og for å få fart på arbeidet må det legges opp til ordninger som gjør gjenvinning – og ikke minst hindre at avfall oppstår, mer fordelaktig. Dette kan også være et enda viktigere krav i de offentlige kontraktene som hver neste dag inngås rundt om i landet.