Høy temperatur om innleid arbeidskraft

De senere årene har bruken av innleie blitt et vanlig innslag på mange av landets byggeplasser - ikke minst i Osloområdet. Flere fagforeninger og partier ønsker nå et forbud mot bruken av innleie. Et forbud er ikke veien å gå - men det er viktig at man finner en god balanse mellom bruken av fast ansatte og innleid arbeidskraft.

Det norske samfunnet er bygget opp med at fast ansatte er hovedregelen – og slik bør det fortsatt være også i årene fremover. Bruken av innleid arbeidskraft er noe som har økt den senere tiden - og mange mener dette nå truer det norske arbeidslivet – og ønsker å forby bruk av innleie totalt over hele landet, mens andre peker på at vi trenger et forbud på deler av Østlandet eventuelt for en tidsbestemt periode. Veien for å sikre en god utvikling av det norske arbeidslivet bør ikke gå gjennom et slikt forbud. Det vil hverken tjene virksomhetene som er avhengige av innleid arbeidskraft for å ta unna toppene, deres ansatte eller de som bruker bemanningsbyråene som en vei inn i arbeidsmarkedet.

Når det er sagt kan det heller ikke bli slik at innleide ressurser blir hovedregelen – da er vi kommet helt feil av gårde – og det er ikke bra for utviklingen av den norske modellen og hvordan det norske arbeidslivet er bygget opp.

Her gjelder det å finne den riktige balansen i bruk av fast ansatte og i hvor stor grad man skal legge opp til behovet for innleide ressurser.

I byggenæringen kan oppdragsmengden svinge mye, også på kort tid. Store prosjekter starter opp og avsluttes – og går gjennom ulike topp-perioder. En rekke firmaer kan ha store svingninger i oppdragsmengden – og dette er ikke alltid enkelt å kunne planlegge godt nok. Om man skal bygge opp en stab med fast ansatte som skal ha gode vilkår på noe sikt, vil det ofte være formålstjenlig å leie inn personer når aktiviteten er på topp. Å ansette kun for toppene vil kunne gå utover bemanningen i perioder, og bruk av permitteringer og oppsigelser kan bli resultatet – om man ikke få en jevn nok produksjon. For noen kan veien gjennom et bemanningsbyrå også være billetten inn i arbeidslivet.

I dette bildet er det også viktig å ikke skjære alle bemanningsbyråene over en kam. De seriøse virksomhetene innen dette markedet, og de er det flere av, kan ikke puttes i samme bås som de useriøse aktørene som bidrar til sosial dumping og utviklingen av den useriøse delen av markedet. Det hjelper ikke kampen for det seriøse markedet om man forbyr den seriøse delen av bemanningsbransjen. Man må heller ta kampen skikkelig opp for å bekjempe de useriøse – og her har regjeringen virkelig en utfordring som de ikke har klart, eller i stor grad ikke har ønsket, å møte. Om man helt enkelt forbyr all innleie, vil de useriøse finne andre måter å komme inn i markedet på.

Likevel er det viktig å se at bruken av innleie gjøres innenfor fornuftige rammer, og det er derfor også nyttig at regjeringen og Stortinget tar opp dette spørsmålet – og at dette diskuteres av organisasjonene både på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden.

Onsdag ettermiddag ble det gjennomført en stor demonstrasjon i Oslo der man påpekte ønsket om et forbud mot bemanningsbyråene. Ap har også signalisert at man skal utrede og femme et forslag i Stortinget som vil forby innleie enten innen visse bransjer eller geografiske områder. Rødt vil ha et midlertidig forbud mot innleie fra bemanningsbyråer i Oslofjordområdet mens SV ønsker et forbud mot bemanningsbransjen over hele landet og i alle bransjer. Senterpartiet har pekt på at de vil kunne støtte Ap og Rødt, mens Krf er i tenkeboksen. Uten Krf får man ikke støtte for et forbud.

Om et slikt forslag skulle gjennom vil det kunne føre til store konsekvenser for byggenæringens aktører. Det er plass til de seriøse bemanningsselskapene som er med på å sørge for en god regulering av aktivitetsnivået. I denne settingen er det selvsagt da avgjørende av entreprenørene også ser på ansvaret de har med å opprettholde den norske modellen i arbeidslivet. Om man ikke klarer å ta dette ansvaret, vil det komme strengere reguleringer som kan tvinge frem en slik utvikling.