Morten H. Christophersen (f.v.), Synne Bjotveit, Johan K. Engelschiøn og Marianne Brockmann Bugge, alle advokater og partnere i RSM.

Ikke eiendomsskatt på produksjonsmaskiner

Alle som har fått eiendomsskatt på maskiner og driftsutstyr bør vurdere om det nå er grunn til å klage på dette etter at kommunen ikke har anket prinsipiell dom fra august.

Morten H. Christophersen 

Partner/advokat
RSM Advokatfirma AS

Eidsivating lagmannsrett avsa 21. august en prinsipiell dom om eiendomsskatt. Lagmannsretten kom til at maskiner og driftsutstyr i en fabrikk på Otta som produserte vinduer, ikke skulle tas med i takstgrunnlaget for eiendomsskatt. Lagmannsretten fant støtte for dette i flere tidligere dommer.

Kort oppsummert slo lagmannsretten fast følgende:

· Det er kun i tungindustri-, prosess- eller spesialanlegg med liten eller ingen annen utnyttelsesmulighet for eiendommen det er hjemmel for å ilegge eiendomsskatt på maskiner og driftsutstyr.

· For «vanlige industribygg» er det bare i unntakstilfeller maskiner og driftsutstyr skal tas med.

· Eiendommens beliggenhet skal ikke tillegges vekt, slik at svakt lokalt marked for annen drift på eiendommen er uten betydning. Eiendommer i distriktene skal dermed likestilles med eiendommer i sentrale strøk.

· Det er de økonomiske konsekvensene av å tilpasse bygget til annen virksomhet som er avgjørende. Hvis det ikke utgjør «uforholdsmessige økonomiske ofre» å tilpasse bygget til annen virksomhet, så skal maskiner og driftsutstyr ikke ilegges eiendomsskatt.

Dommen ble ikke anket av kommunen, og er dermed nå rettskraftig.

Hva bør man gjøre nå?

Dommen innebærer at mange som er eiendomsbeskattet for maskiner og driftsutstyr nå har god grunn til å klage på eiendomsskatten. Eksempelvis gjelder det for en rekke eiendommer i Oslo kommune, der det er ilagt eiendomsskatt på alt fra svært små maskiner til større produksjonsanlegg.

Klagefristen for 2017 har løpt ut, så eneste sjanse for å få endret eiendomsskatten med virkning fra og med i år er ved å anmode kommunen om å endre eiendomsskatten i lys av denne dommen. De som allerede har klaget men ikke fått svar, har imidlertid mulighet til å sende inn et tillegg til klagen.

Alternativet er å vente til eiendomsskatten for 2018 utskrives, og klage innen den klagefristen som løper fra man mottar ny eiendomsskatteseddel. Da vil klagen gjelde først fra og med 2018.

I alle tilfeller bør man sette seg inn i lagmannsrettens dom, og skrive en velbegrunnet klage eller tillegg til klage. Det er neppe tilstrekkelig å vise til dommen, da den må knyttes opp mot hvert enkelt produksjonsanlegg.