Susanne Vist og Andreas Fadum Haugstad.

Med taket som gulv - NAL og TEF samarbeider

NAL (Norske arkitekters landsforening) og TEF (Takentreprenørenes forening) har sammen utviklet et kurs om nye og ulike bruksområder for tak. 

– Et litt uvanlig, men viktig samarbeid, sier Susanne Vist, bransjedirektør i Takentreprenørenes forening.

Det er kanskje ikke så åpenbart at en bransjeforening for en spesialisert byggenæring, og arkitekter skal finne hverandre i et kurssamarbeid.

– Taket har stort potensiale, og kan brukes til langt mer enn klimaskall og fasade, og vi ønsker å rette oppmerksomheten mot dette. For TEF ble det naturlig å ta kontakt med arkitektbransjen. Arkitekter tegner og prosjekterer bygg, mens takbransjen har mye kompetanse på teknisk oppbygning av tak, og hva som er god utførelse, sier Vist. Kurset er innrettet mot prosjektering, og både muligheter og utfordringer er tema på kurset.

– Vi håper også kurset kan bidra til at takentreprenører og andre med spisskompetanse på tak, kan bidra med kompetanse i prosjekteringsfasen, fortsetter Vist.

– Mulige bruksområder for taket er mange. Vi har eksempler på tak som brukes til basketballbane, takbar, barnehage, og dyrking, sier Andreas Fadum Haugstad, fra Bylivssenteret i NAL. Han legger til at taket også kan brukes til overvannshåndtering og fordrøyning, og på den måten være en del av løsningen på noe som vil være en stor samfunnsutfordring fremover. Kurset har en bred målgruppe, og kursarrangørene håper å få både eiendomsbransjen, arkitekter, rådgivende ingeniører, entreprenører, og ansatte i plan- og byggesaksbehandling som deltakere.

TEF og NAL får støtte fra Per Jæger i Boligprodusentenes forening, som også er opptatt av at mer variert bruk av taket forutsetter riktig utførelse.

– Med økt fortetting og mer konsentrert bebyggelse er det flere som ønsker å ta takene i bruk som oppholdsareal og grøntsoner. Vegetasjon på tak kan også inngå som et viktig fordrøyningstiltak for å redusere overvannsbelastningen. Men flate tak og takterrasser er mer sårbare for fuktskader dersom de utføres feil. Det er derfor viktig å vite hva man gjør, og velge trygge og gode løsninger fra anerkjente leverandører, sier Jæger.

Fra forskning på grønne tak, til overvann, brannsikkerhet og blomster og barn
Det er lagt vekt på å få frem bredden og variasjonen i muligheter for taket, og dette gjenspeiles i valg av foredragsholdere og deltema. Det er hentet inn foredragsholder fra både institutt for energiteknikk, arkitekt- og ingeniørfirma, og Statsbygg. Også utførerperspektivet er representert med et kort innlegg, og det vil dessuten bli presentert flere spennende prosjekteksempler.

Haugstad og Vist er enige om at det er mye spennende som kan skje på taket i fremtiden, men at det likevel er en lang rekke ting man må være oppmerksom på, og ta hensyn til.

– For å få gode og bærekraftige prosjekter, er det avgjørende at taket får en riktig teknisk oppbygning, som samsvarer med de funksjonene som er ønsket for det konkrete taket. Ny og spennende bruk av tak, må ikke gå på bekostning av f.eks. brannsikkerhet. Derfor er også brannsikring tema på kurset, påpeker de.

Når taket skal brukes til opphold, vil kravene til estetikk være høyere, enn når det utelukkende har funksjon som klimaskall og fasade.

– Fortettingsstrategier innebærer oppgradering av eksisterende bygg. Å konvertere gamle tak til ny bruk, er krevende både for planlegging, prosjektering og utførelse. Dessuten betyr det å bruke taket som gulv, at det bygges oppholdsareal som er avskjermet fra det offentlige bygulvet, noe som ikke er uproblematisk. Vi håper at kurset kan bidra til økt kunnskap om både muligheter og utfordringer knyttet til det å bruke taket som gulv, og at vi når bredden i bransjen, sier Vist og Haugstad.

Kurset er 28. november , og følges opp av materialtreff om tak 30. november. Begge kursene er i Arkitektenes hus i Oslo.