Administrerende direktør i Prognosenteret Bjørn Mangor Birkeland og makroøkonom Nejra Macic.

Tror produksjonsnedgangen i nyboligmarkedet slår inn i 2019

Salgstallene i nyboligmarkedet har stupt med 35 prosent i 3. kvartal og 20 prosent hittil i år, men i Prognonsesenteret vil de ikke høre snakk om en kollaps i boligmarkedet.

Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

Det var langt fra optimisme å spore hos Boligprodusentenes Forening da de la fram september-tallene for nyboligmarkedet på Bygg Reis Deg tirsdag.

– Vi håper at nedgangen ikke blir langvarig, sa administrerende direktør Per Jæger etter nok en gang å ha presentert tall som viser kraftig nedgang i salget av nyboliger.

Hittil i år ligger salget 20 prosent under fjoråret, mens fallet for 3. kvartal var på 35 prosent.

I løpet av 2018 og 2019 vil også igangsettingstallene falle som en følge av de dalende salgstallene som gjør seg gjeldende nå.

– Akkurat når det slår inn for fullt, er vanskelig å si. Men vi regner med at vi vil se effekten i løpet av seks til tolv måneder, sier Per Jæger.

6,5 prosent fall i 2019

I Prognosesenteret tror de på et moderat fall i produksjonen i 2018, mens de forventer den største dippen i 2019.

– Det tar tid i leilighetsmarkedet, her snakker om horisonter på 2,5 år. Vi tror derfor på en nedgang på 0,8 prosent i produksjonsverdien i nyboligmarkedet neste år, mens 2019 vil få et fall på 6,5 prosent, sier makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret til Byggeindustrien.

– Men det er likevel ikke en voldsom nedgang, fordi reduksjonen skjer fra et nivå som er det høyeste noen gang registrert, legger hun til.

Ikke kollaps

Administrerende direktør Bjørn Mangor Birkeland i Prognosenteret avviser at det er snakk om en kollaps i nyboligmarkedet.

– Situasjonen er ikke helsvart for byggenæringen, selv om det nå er tungt akkurat i nyboligdelen av markedet.Og til tross for at vi får en nedgang fremover, så må vi huske at nedgangen skjer fra et ekstremt høyt nivå, sier han.

– Hvor alvorlig er salgsnedgangen for byggenæringen totalt?

– Nyboliginvesteringene ligger i år på rundt 85 milliarder kroner av totalmarkedet på i overkant av 400 milliarder kroner, så vi snakker om under en fjerdedel av markedet. Anleggsmarkedet kommer til å fortsette veksten neste år, og renoveringsmarkedet på bolig målt i penger er like stort som nyboligmarkedet. Denne delen av næringen vil også holde seg på et godt nivå. Heller ikke yrkesbyggsektoren vil få en markedsdipp, så aktiviteten i næringen vil  fortsatt være høy, sier Birkeland.

Forventer sysselsettingseffekt

Per Jæger tror imidlertid at nedgangen i nyboligmarkedet, vil komme til å få en sysselsettingseffekt i hele næringen.

Nyboligproduksjonen utgjør en stor del av den byggeaktiviteten som har vært til nå, og de som har satset innenfor boligsektoren – enten de er arkitekter, entreprenører eller byggevareprodsuenter – vil alle merke det som skjer, sier Jæger.

Ser mot rehab

Bjørn Mangor Birkeland i Prognosesenteret tror flere i byggenæringen vil skru om å søke mer mot rehabmarkedet nå som nyboligmarkdet går tilbake.

Ja, det kan godt hende, fordi rehabmarkedet er mer forutsigbart og mye mindre konjunkturutsatt enn nyboligmarkedet. Jeg antar at mange byggevareprodusenter har strategier på det allerede. Det har vært en stor oppside i nyboligproduksjonen som har gitt en stor boost i alle byggevareprodusenters omsetningstall. 2017 blir et godt år for de fleste, og ved å ta bort 20 prosent av 20 prosent i nyboligmarkedet, så vil det ikke få en voldsomt konsekvens for totaliteten, tror Birkeland.