<p>Kronprinsen fikk se ny E18 mot Sandvika gjennom VR-briller.</p>Kronprinsen møtte lærlingene som tar svennebrev og deltar i rørlegger-NM under Bygg Reis Deg.Jon Karlsen, administrerende direktør i Glava, benyttet anledningen til å snakke om både energieffektivisering og surfing.

Her prøver kronprinsen norsk VR-teknologi på Bygg Reis Deg

Kronprins Haakon fikk en solid smakebit av norsk byggenæring under besøket på Bygg Reis Deg. Blant annet fikk han sett hvordan nye E18 mot Sandvika kan se ut gjennom VR-briller med norsk software.

Heidi Berg i Trimble Soloutions og Martin Vestli i Vianova Plan og Trafikk viste frem VR-teknologien til flere enn kronprinsen. Valgerd Svarstad Haugland, somer fylkesmann for det nye fylkesmannsembetet for Buskerud, Østfold, Oslo og Akershus, var også nysgjerrig på den norsk utviklede teknologien.

- Han fikk rett og slett se inn i prosjekteringsverdenen til rådgiveren. Det er den digitale arbeidsplassen til Martin som kronprinsen har vært innom, sier sivilingeniør Heidi Berg i Trimble Solutions og kaster blikket mot sivilingeniør Martin Vestli i Vianova Plan og Trafikk.

Kronprins Haakon har nettopp vært innom området Digital Arena på Bygg Reis Deg og testet ut den norske utviklede softwaren som er i daglig bruk blant rådgiverne i Vianova Plan og Trafikk. Der har han sett en ny E18 mot Sandvika ta form i den virtuelle verdenen. Verktøyet gjør det blant annet enklere for politikere å vite hva de faktisk beslutter å bygge og hva som blir konsekvensene av det.

- Dette er så komplekse prosjekter det er snakk om, og de er rett og slett vanskelige å vise frem på en plantegning. Da må du ha god teknisk innsikt for å skjønne hva du ser. Derfor er dette et nyttig verktøy for å kunne vise frem prosjekter, også til interessenter som ikke har teknisk bakgrunn, sier Martin Vestli om den norsk utviklede Novapoint-programvaren fra Trimble Solutions i Sandvika.

Hyggelig

- Hva får dere ut av et besøk fra kronprinsen på Bygg Reis Deg?

- Det er veldig hyggelig at kronprinsen synes det er gøy at norsk software lykkes i utlandet. Jeg regner med han er opptatt av norsk næringsliv. Det er jo ofte de store amerikanske aktørene som frontes innenfor denne teknologien, så det er veldig hyggelig at også vi norske får vist oss frem, sier Heidi Berg.

Besøkte rørleggere

Men det var ikke bare den digitale delen av byggenæringen som interesserte Kronprins Haakon under Bygg Reis Deg-besøket. Kronprinsen tok seg også god tid til å snakke med fem rørleggerlærlinger fra hele landet som tar svennebrevet og deltar i rørlegger-NM under byggemessen på Lillestrøm.

Tor Backe, administrerende direktør i Rørentreprenørene Norge, var fornøyd med det celebre besøket på standen.

- Det er viktig for oss å få vist fram rørleggerfaget, og her har vi fem representanter som representerer faget vårt og yrkesfag på en god måte. Et slikt besøk drar med seg mye positiv pressedekning, sier Tor Backe til Byggeindustrien.

Glava og surfing

Også Glava fikk kronprinsen på besøk, og administrerende direktør Jon Karlsen benyttet anledningen til å snakke om alt fra energieffektivisering til surfing.

- Jeg fortalte at vi er veldig opptatt av energieffektivisering av eldre boliger. Det er 700.000-800.000 boliger i Norge som trengs å gjøres noe med for at vi ikke skal sløse med energi. Vi fikk også snakket om lydisolering, sier Karlsen.

I tillegg rakk Glava-sjefen å snakke litt om helt andre ting enn byggebransjen og byggevarer.

- Jeg har en sønn som studerer i Australia og som tar surfekurs nå. Jeg ga kred fra sønnen min for kronprinsens surfeinteresse, for det har jeg lovet å gjøre. Det virket som han likte det, ler Karlsen.

Stor dag for Heatwork

Markedsansvarlig Kristin Markussen i Heatwork tok imot Byggenæringens Innovasjonspris under åpningen av Bygg Reis Deg. Kun kort tid etterpå fikk hun muligheten til å vise Kronprinsen selskapets prisbelønte innovasjon CliWi på Heatwork-standen.

- Det blir nesten litt mye for oss. Jeg var helt skjelven da vi fikk innovasjonsprisen og nå besøkte Kronprinsen oss. Det er utrolig artig å bli lagt merke til når man tør og satse, sier hun.

Kronprinsen virket oppriktig interessert da Heatwork fortalte om produktene de produserer og om selskapet generelt.

- Vi snakket om at vi er et norsk familieeid selskap som får det til. Vi eier hele verdikjeden, både ide, utvikling og produksjon skjer i Narvik, og det er vi veldig stolte over, sier Markussen.

Maxbo viste AR-teknologi

Også Maxbo fikk Kronprinsbesøk på standen. Administrerende direktør Thomas Støkken i Løvenskiold handel, Carl Otto Løvenskiold og Christian Mathisen, regional salgssjef for Oslo i Maxbo Proff tok imot Kronprinsen på Maxbos stand.

Støkken fikk fortalt kort om Maxbo-konsernet og hva man kunne oppleve på standen, før de viste Kronprinsen den nye AR-teknologien.

– Han spurte blant annet om hvordan det kunne brukes i byggebransjen og ble tydelig veldig imponert over hva den nye teknologien kan gjøre, sier Christian Mathisen i Maxbo Proff.

– Det var utrolig hyggelig å ha Kronprinsen på besøk på standen vår. Han virket oppriktig interessert i hva vi driver med og det virker som han bryr som om næringslivet, sier Thomas Støkken.