Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Saner dro rett fra åpningen av Bygg Reis Deg til Stortingets spørretime. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Sanner: Flere svar om regjeringskvartalet over nyttår

Fram til årsskiftet vil Kommunaldepartementet vurdere omfang og utbyggingstakt for nytt regjeringskvartal, blant annet hvilke funksjoner som kan legges til R5.

Det varslet kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i Stortingets ordinære spørretime onsdag. Han ble utfordret av Jan Bøhler (Ap) til å utdype den videre prosessen for utbyggingen.

Oslo-representanten viste til at prosjektet har fått kritikk etter at vinneren av arkitektkonkurransen om regjeringskvartalet nylig ble kåret. Mye handler om et «massivt bygningsvolum på lite areal», ifølge Bøhler.

– I tidligere diskusjoner i Stortinget og i mediene har statsråden vært åpen for fortsatt bruk av R5 og R6 i Akersgata som huser åtte departementer, for slik å redusere bygningsvolumet. Når vil statsråden ta stilling til dette, og hvordan vil Stortinget bli involvert? spurte han.

Sanner viste til at prosjektet allerede er «vesentlig nedskalert» ved at det bygges 9.000 færre kvadratmeter enn tidligere planlagt.

– Bystyret i Oslo støttet hovedgrepene i forslaget til reguleringsplan, der størstedelen av ny bebyggelse legges mellom Møllergata og Grubbegata, sier statsråden.

– Samtidig påpekte bystyret at området er presset arealmessig, og at romprogrammet bør reduseres.

Sikkerhet

Sanner varsler at regjeringen i første halvdel av neste år vil ta standpunkt til hvordan prosjektet skal planlegges videre. Valgene som da ligger til grunn for videre planlegging, vil bli beskrevet i forbindelse med 2019-budsjettet. Forslag om igangsetting av prosjektet og forslag til byggestart vil trolig bli fremmet for Stortinget i annen halvdel av 2019, opplyser kommunalministeren.

Sanner viser videre til at R6, Regjeringsbygg 6 i Teatergata 9, ikke skal inngå i nytt regjeringskvartal, av sikkerhetshensyn.

– Vi ønsker å plassere noen av regjeringskvartalfunksjonene i R5, regjeringsbygget vest for Akersgata. Omfang og funksjon må vi komme tilbake til, sier statsråden.

– Vi legger opp til trinnvis utbygging av nytt regjeringskvartal. Dermed må det avklares hvilke bygg som skal bygges i første byggetrinn, og hvilke departementer som skal inn i disse byggene.

Diskusjon om UD

Blant de mange diskusjonene som går rundt det nye regjeringskvartalet, er hvorvidt Utenriksdepartementet skal forbli i Victoria terrasse eller ikke.

– Regjeringen baserer planleggingen på at Statsministerens kontor og alle departementer unntatt Forsvarsdepartementet skal inn i det nye regjeringskvartalet, sier Sanner.

Han fremholder at økonomi, bedre effektivitet og samhandling, fleksibilitet, mer representativt bymiljø og færre stengte gater er blant argumentene for å samle flest mulig departementer.

– Fram mot 2018 vil departementet vurdere både omfang og utbyggingstakt for nytt regjeringskvartal, blant annet når det gjelder dette hvilke funksjoner som kan legges til R5.