Jon Sandnes og Herman Bruserud.

Arrangerer Krüger-symposium i Bergen

Utviklingstakten går stadig raskere med klimaendringer, digitalisering og nye aktører på banen. Hvordan vil bransjen se ut fremover, og hva skal bransjen og jussen ta hensyn til? Dette er viktige temaer som vil bli belyst på Krüger-symposiet i Bergen i november.

Det er Byggebransjens faglige juridiske råd, Norsk forening for bygge- og entrepriserett og Universitetet i Bergen som står bak "Krüger-symposiet 2017» – oppkalt etter professor Kai Krüger, som har bidratt sterkt til rettsutviklingen innen kontraktsretten i Norge. På konferansen vil du møte byggherrer, jurister, konsulenter og ulike deler av bransjen som skal snakke om disse utfordringene fra sitt ståsted.

- Men dette er ikke en konferanse bare for jurister, forsikrer Herman Bruserud som er medlem Byggebransjens faglige juridiske råd og førsteamanuensis ved Institutt for privatrett på Universitetet i Oslo.

– Vi ønsker med denne konferansen å bringe dagsaktuelle temaer til torgs som er relevante både for bransjeaktører og for jurister som jobber med/i bransjen, sier han.

Herman ser at det er en utfordring for jussen å tilpasse seg en stadig skiftende virkelighet. Jussen må ta tak i hva denne utviklingen vil få av betydning på rettsreglene og hva det betyr rent praktisk for bransjen – for eksempel når det gjelder utforming av kontrakter.

– Jussen er konservativ av natur - juristene må søke å ta de riktige grepene for å tilrettelegge for en virkelighet som er i endring, sier Bruserud.

Bruserud trekker frem hvordan for eksempel krav knyttet til digitalisering – hva vil det si for kontrakter som i utgangspunktet bygger på å «dytting av papir»? Har vi de riktige verktøyene for å møte utfordringene vi står overfor?

– Dette er svært viktige problemstillinger å ta tak i og det er viktig at jusen går i takt med utviklingen, sier han.

BNLs administrerende direktør Jon Sandnes skal holde et av innleggene på konferansen. Han kjenner seg godt igjen i problemstillingene.

– I arbeid med vår nye strategi i BNL har vi brukt mye tid på å definere hvilke trender og utviklingstrekk som vil påvirke næringen fremover. Tematikken på konferansen er høyst relevant også fra et bransjeståsted, sier Jon Sandnes i BNL.

Jon Sandnes har vært i bransjen de siste 11 årene. Først som EBA-leder og deretter som leder av BNL siden 2013.

– Snur jeg meg tilbake så har det skjedd en rivende utvikling i løpet av denne tiden. Det stilles krav til årvåkenhet på mange områder. De som ikke følger med, blir hengende etter både når det gjelder digitalisering og alt rundt klimaendringer og krav til blant annet klimavennlige løsninger. I tillegg er konkurransen skjerpet og nye internasjonale aktører som har stor interesse av norske bygge- og anleggsprosjekter utfordrer det eksisterende på mange områder, sier Sandnes.

Sandnes ser det som helt avgjørende at det stilles krav fra byggherresiden som fremmer sunn konkurranse og seriøse aktører som har fast ansatte som hovedmodell.

– Den norske modellen med selvstendig fagarbeidere er et av våre konkurransefortrinn. For næringen vil det være svært viktig at bedrifter med fast ansatte fagarbeidere og lærlinger kan være med i konkurransen om jobbene, sier han.

Arrangementet går av stabelen 13. og 14. november 2017.

Les mer om arrangementet her