<p>SLIK SKAL DET GJØRES: En av deltakerne på Barnas byggeskole forklarer kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen at han må planlegge og tegne før han kan begynne å bygge. Foto: Svanhild Blakstad</p>Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen besøkte Barnas byggeskole på Trasop skole i Oslo torsdag 17. august. Foto: Svanhild BlakstadBarnas byggeskole 2017. Foto: Svanhild BlakstadIkke noe å si på innsatsen til deltakerne på Barnas byggeskole i NCC-regi. Foto: Svanhild Blakstad- Ved å nå barna i tidlig alder kan vi få opp interessen for og kjennskapen til bygg- og anleggsfag, sier Marianne Brudevold Eek i i NCC Infrastructure. Foto: Svanhild BlakstadOpplæringsansvarlig Even Hedland og asfaltarbeider Bror Hemnes i NCC. Foto: Svanhild BlakstadKunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen slår av en prat med noen av instruktørene på Barnas byggeskole ved Trasop skole i Oslo. Foto: Svanhild BlakstadOpplæringsansvarlig Even Hedland i NCC i samtale med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen under Barnas byggeskole. Foto: Svanhild BlakstadDeltakerne på Barnas byggeskole fikk blant annet prøve seg på å bygge Olabil. Foto: Svanhild BlakstadKunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen besøkte Barnas byggeskole på Trasop skole i Oslo torsdag 17. august. Foto: Svanhild BlakstadKunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen besøkte Barnas byggeskole på Trasop skole i Oslo torsdag 17. august. Foto: Svanhild BlakstadKunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen besøkte Barnas byggeskole på Trasop skole i Oslo torsdag 17. august. Foto: Svanhild BlakstadTRAFF SPIKEREN: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fikk testet snekkerferdighetene da han besøkte Barnas byggeskole på Trasop skole i Oslo torsdag 17. august. Foto: Svanhild BlakstadKunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen besøkte Barnas byggeskole på Trasop skole i Oslo torsdag 17. august. Foto: Svanhild BlakstadBarnas byggeskole på Trasop skole i Oslo torsdag 17. august, i regi av NCC. Foto: Svanhild BlakstadBarnas byggeskole 2017. Foto: Svanhild BlakstadBarnas byggeskole 2017. Foto: Svanhild Blakstad

Ministerbesøk på Barnas byggeskole

70 barn har denne uken gjennomført NCCs årlige byggeskole. Torsdag fikk barna besøk av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, som samtidig fikk testet sine egne snekkerferdigheter.

Røe Isaksen lot seg begeistre av ivrige bygningsarbeidere i alderen 7-12 år, som under kyndig veiledning fra lærlinger og fagarbeidere i NCC slo spiker og snekret til den store gullmedalje da Byggeindustrien var innom byggeskolen ved Trasop skole i Oslo.

– Dette er et kjempebra tiltak, hvor man når elevene i en alder hvor de synes det er kjempegøy å snekre og se resultater, sier Røe Isaksen til Byggeindustrien.

Vil ha mer praktiske fag i skolen

Han mener det er et problem at praktiske fag er kommet i bakleksa til fordel for eksempelvis museumsbesøk:

– Ved altfor mange skoler er sløydsalen borte, selv om den ikke er helt forsvunnet. Regjeringen har derfor foreslått et helt nytt arbeidslivsrettet fag i ungdomsskolen, som er mye mer praktisk rettet, enn dagens kunst og håndverksfag, sier Røe Isaksen.

Han mener at en deling av faget i to kan bidra til å gjenreise et praktisk håndverksfag i skolen.

Testet hammeren

Ministeren tok seg god tid til å se på byggeprosjektene og å slå av en prat med barna. Han fikk også testet egne praktiske ferdigheter ved å hjelpe en av deltakerne med å slå spiker i en fuglekasse.

TRAFF SPIKEREN: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fikk svinge hammeren da han besøkte Barnas byggeskole på Trasop skole i Oslo torsdag 17. august. Foto: Svanhild Blakstad

Det er 12 år på rad at NCC arrangerer Barnas Byggeskole som kombinerer sommeraktiviteter og praktiske fag. I løpet av disse årene har over 1000 barn gjennom dette prosjektet fått kjennskap til bygg- og anleggsfag, realfag, bærekraft og helse, miljø og sikkerhet.

I løpet av denne siste uken før skolestart har barna også med kyndig hjelp av håndverkere i NCC bygget en stor utendørs undervisningsbenk til elvene ved Trasop skole og en gapahuk til Vettre skole i Asker.

Få opp interessen

Marianne Brudevold Eek, som både er styremedlem i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg og leder for Nordic Large Projects i NCC, mener at Barnas byggeskole kan bidra både til næringens omdømme og rekruttering:

Marianne Brudevold Eek, NCC. Foto: Svanhild Blakstad

– Jeg tror den kan ha mye å si i forhold til å få opp interessen for bygg- og anleggsfag, både blant gutter og jenter. Ved at de får prøve seg på å bygge ting og se hva det innebærer allerede i ung alder, kan det ha en effekt for rekrutteringen senere, sier hun til Byggeindustrien.

Brudevold Eek, som selv har to døtre som deltar på byggeskolen, synes det er viktig at barn og unge tidlig kan få føling med byggebransjen.

– Vi jobber i en viktig bransje hvor det gjøres utrolig mye bra. Norge har bruk for oss, og det er viktig at vi kan bidra til å fremme et positivt syn på bransjen. På byggeskolen får barna bruke fantasi og kreativitet og faktisk bygge noe selv, noe de aller fleste synes er gøy, sier hun.

I løpet av uken har deltakerne på Barnas byggeskole vært med på å legge asfalt i Drammen, de har laget humlekasser i Asker og de har gravd ned en tidskapsel på NCCs massivtreprosjekt Valle Wood på Helsfyr.

Les også: NCC i gang med Barnas byggeskole

Fredag avsluttes Barnas byggeskole med avslutningsfest og overrekkelse av undervisningsbenk til Trasop skole.