Halvor Jensen

Innlegg: Megatrendene som påvirker digitaliseringen av byggenæringen

De som henter de største BIM-gevinstene har tatt innover seg hvordan fire trender baner vei for nye arbeidsformer.

Halvor Jensen

Aadministrerende direktør i NTI CADcenter.

Endringene i bygge- og anleggsnæringen, og måten dette påvirker prosjektering er i voldsom utvikling. Nye typer fordeler og smarte løsninger lanseres nærmest ukentlig, og vi ser hele tiden eksempel på hvordan arbeidsprosesser fornyes og forbedres. Arkitektene, ingeniørene og prosjektlederne er ikke lenger låst til en arbeidsstasjon på kontoret, og vil helst ha løsninger som gjør at de kan jobbe uansett tid og sted – også fra anleggs- og byggeplassen. Teknologiutviklingen gjør at deltagerne i prosjektet kan sitte på flere fysiske steder og samhandle i den samme 3D-modellen. Premissen er en sentralisert samhandlingsløsning der informasjon deles i sanntid med sporbarhet og arkivering i skyen. Dette gjelder alt fra selve BIM-modellen til kommunikasjonen i arbeidsgruppen, som alle involverte i prosjektet kan få tilgang til når de ønsker, på den maskinen de foretrekker. Dette åpner muligheten for å inkludere både byggeiere og ulike fagspesialister i arbeidsprosessen. Denne rike tilgangen gjør at problemene løses før de har oppstår. Det er særlig disse fire trendene som i stor grad påvirker utviklingen:

TREND 1: Stadig flere ting kobles sammen
Næringen beveger seg inn i en fase med større og flere sammenkoblinger, tingenes internett blir et begrep som de fleste vil måtte forholde seg til. Der fokus tidligere har vært på «M» i BIM (modellering), er det nå «I» som gjelder (informasjon). En holistisk tilnærming til byggeprosessen gjør at helheten er i sentrum fra starten, og man flytter seg vekk fra mange enkeltstående filer og applikasjoner. Teknologi bringer folk tettere sammen, og i nettskyen blir data, system, prosjekter og arbeidsgrupper knyttet sammen. Alle i prosjektet kan samhandle i den samme modellen i sanntid.

TREND 2: Alle prosjekter må leveres med tettere samarbeid
Større behov for samarbeid og tettere samhandling driver frem nye kontrakts- og prosjektformer.

Dette påvirker leverandørene der gjensidig forpliktende samarbeid er den nye normen. Det må nå etableres nye løsninger der man jobber sammen, deler servere, har rutiner for versjonskontroller, og sentraliserte system for dialog og tilbakemeldinger. Samhandling gir raskere og bedre beslutninger, og det kommer stadig flere og bedre teknologiløsninger for slike arbeidsformer.

TREND 3: Smarte tjenester i nettskyen gir nye arbeidsformer
Nettskytjenester gir bedre BIM-prosesser, nye leveranseformer i prosjektene, og langt bedre samarbeid. BIM setter fokus på menneskene i prosjektet og deres behov for å jobbe i smarte samhandlingsverktøy, slik at oppdateringer, dialog og beslutninger deles i sanntid med hele gruppen. Byggeprosjekter blir stadig mer integrert fordi samarbeid på tvers av fagdisipliner er riktig og viktig. Dette krever at prosjektgruppen har gode kommunikasjonsverktøy og universal tilgang til den samme digitale modellen. Med de riktige skyløsningene digitaliseres arbeidsflyten fra første arbeidsmøte til den digitale modellen overleves byggeier.

TREND 4: Teknologien er moden og utprøvd
Byggebransjen er i ferd med å høste fordelene av nettskyen for å samarbeide og bedre styre data. Kravet nå er tilgang til arbeidsverktøy og informasjon/data uansett hvor vi befinner seg. Målet er at man skal kunne jobbe der man finner inspirasjonen. Det finnes nå rik tilgang til enormt mange spennende verktøy som forbedrer alle deler av byggeprosjektet, og gevinstene blir enda flere når disse blir tilgjengelige som skybaserte tjenester.

I tillegg vil teknologien bane vei for nye kontrakts- og samarbeidsformer der risiko og gevinster i større grad deles mellom byggeier, prosjekterende virksomheter og entreprenør. Større gjensidig forpliktelse gjør at alle parter strekker seg lenger for å sikre et velsmurt prosjekt, slik at alle kan hente ut størst mulig gevinst. Den viktigste forutsetningen er kommunikasjon og samhandling.