Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Boligsalget og igangsetting falt ytterligere i mai

I likhet med april måned, falt både salg og igangsetting i mai måned sammenlignet med samme periode i fjor. Hittil i år ligger salget åtte prosent under fjoråret, mens igangsettingen ligger 11 prosent over i samme periode.

Boligprodusentenes Forening presenterte boligstatistikken for mai måned torsdag formiddag.

Den viser at salget og igangsettingen i mai 2017 lå henholdsvis ni og fem prosent under tallene fra samme periode i fjor.

Dermed ligger salget i år åtte prosent under fjoråret. Men ser man på de siste 12 månedene målt opp mot de foregående 12 månedene, ligger salget 10 prosent over.

Også igangsettingen har gått opp med 11 prosent.

Høyt nivå historisk sett

– De siste 12 måneder er det solgt 34.602 nye boliger, mens det i samme periode er igangsatt 32.337 boliger. Historisk sett er vi fortsatt på et veldig høyt nivå, understreker Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

Ifølge Jæger er det viktig at igangsettingen av nye boliger ligger på et høyt nivå også fremover.

– De som tror at vi må bygge færre boliger, må ha et sterkt ønske om at prisene skal øke kraftig, sier Jæger og utdyper:

- Hvis du ikke bygger nok, så vil prisveksten komme slik vi har sett eksempel på i Oslo de siste tre årene. Den utviklingen vi har sett i hovedstaden er et resultat av at det er blitt bygd for lite over tid, og sånn sett har vi nå fått en korreksjon som vi har varslet. Derfor er det viktig at vi nå holder boligbyggingen på et høyt nivå, sier Jæger.

Ikke nødvendigvis vanskeligere å selge

I Prognosesenteret mener de at en nedgang i nyboligsalget ikke trenger å bety at det er vanskeligere å selge, men at det er mindre til salgs.

– Salgsprosessene for boliger er lange, og det kan ta mange år før et prosjekt er klart for å legges ut for salg. Det gjør at man ikke kan tilfredsstille etterspørslen fra ett kvartal til ett annet, slik man kan i andre markeder, sier administrerende direktør Bjørn Mangor Birkeland i Prognosesenteret.

Han sier den underliggende etterspørslen i markedet fortsatt er god, og at han derfor ikke er uroet over utviklingen de siste månedene.

– Det er for tidlig å si noe om at dette er en fallende trend, men vi kommer ikke til å se en kollaps i markedet fordi prosjektene som nå produseres og skal produseres allerede er solgt og er finansiert.

– Dersom dette er en utflating på et høyt nivå, så skal markedet være fornøyd. Tallene for salg- og igangsetting ligger over 30.000, og vi kommer nok til å ligge over snittet for de siste ti årene, fremover også, mener Birkeland.

Tallene oppsummert:

  • Salget og igangsettingen i mai 2017 lå henholdsvis ni og fem prosent under tallene fra samme periode i fjor.
  • Dermed ligger salget i år samlet sett åtte prosent under fjoråret.
  • Men ser man på de siste 12 månedene målt opp mot de foregående 12 månedene, ligger salget 10 prosent over.
  • Eneboligsalget ligger seks prosent under, mens småhus- og leilighetssalget ligger henholdsvis 23 og 15 prosent over de siste månedene.
  • Hittil i år ligger i gangsetting 11 prosent over fjoråret.
  • Igangsettingen de siste 12 månendene sammenlignet med de foregående 12 månedene, ligger igangsettingen åtte prosent over.
  • Igangsettingen av eneboliger ligger syv prosent under, mens igangsetting av småhus og leillihgeter ligger henholdsvis 25 prosent og 10 prosent over.