Kari Moberg i Byggmakker

- Hver fjerde nordmann sliter med å fullføre påbegynte oppussingsprosjekter

Hele 1,4 millioner oppussingsprosjekter er påbegynt, men ikke sluttført i norske hjem.

Og det er de enkle tiltakene som å legge lister, male og legge gulv som i størst grad blir stående halvferdig. Latskap, tid og penger er hovedårsakene til at vi ikke kommer i mål.

Det viser en landsomfattende undersøkelse gjennomført for Byggmakker.

I følge Prognosesenteret vil norske husstander i år bruke over 70 milliarder kroner på oppussing av egen bolig. Samtidig har så mange som én av fire nordmenn begynte oppussingsprosjekter som ikke er fullført. Én av ti oppgir at de faktisk har tre- eller flere forskjellige oppussingsprosjekter på gang som ikke er ferdig. I sum tilsvarer dette 1,4 millioner halvferdige oppussingsprosjekter i norske hjem.

De tre hovedårsakene til at oppussingsprosjektene stopper opp, er ifølge undersøkelsen penger (27%), tid (23%) og latskap (17%).

– Hvor mye det koster å pusse opp hjemme vil naturligvis avhenge av hva som skal gjøres. Hvis tidsbruk eller mangel på lyst og motivasjon er det største hinderet for å få jobben gjort, finnes det heldigvis mange dyktige håndverkere her til lands som kan hjelpe. Vi har inngått avtaler med mange av dem og som er tilknyttet vårt ”Fiks Ferdig” konsept og som nettopp tar høyde for å fikse det kundene ikke har tid, kunnskap eller ork til å gjøre selv, sier salg- og markedsdirektør Kari Moberg i Byggmakker i en pressemelding.

– Likevel overrasker det meg litt at en så stor andel sier de er for late til å fullføre prosjektene de har tatt fatt på. Jeg har et inntrykk av at nordmenn flest ikke bare er veldig flinke på oppussing, men at mange også har stor glede av å holde på med prosjekter som kan bidra til å gjøre det koseligere hjemme, legger hun til.

Undersøkelsen avslører også hvilke oppussingsprosjekter som i størst grad blir stående halvferdig. Å male innvendig (36%) topper listen. Dernest følger det å legge lister (27%), legge gulv (18%), male/beise/olje utvendig (13%) og montere garderobe (11%), samt tapetsere, bygge terrasse, montere kjøkkenskap og –løsninger (alle 9%).

Undersøkelsen avdekker at det er soverommet som topper listen over oppholdsrom med påbegynte men ikke fullførte oppussingsoppgaver. Dernest følger gangen/entrè og kjøkken.

Den landsrepresentative undersøkelsen ble gjennomført i perioden 1-10 mars 2017. 1000 personer over 18 år er spurt gjennom YouGov sitt Web-panel.