En nobelprisvinner i økonomi skal hjelpe oljefondet til å møte klimaendringene. – Vi har lyst ut forskningsprosjekter for å øke kunnskapen om sammenhengene mellom klimaendringer og vår forvaltning av penger, sier direktør Ole Christian Bech-Moen i fondet (bildet). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Oljefondet tar høyde for ekstremvær og tørke

En nobelprisvinner i økonomi skal hjelpe oljefondet til å møte klimaendringene.

– Det er to kjennetegn ved oljefondet. Vi er meget langsiktige og vi er globale, sier direktør Ole Christian Bech-Moen i fondet til Aftenposten.

Det store spørsmålet fondet stiller seg er om risikoen for slike klimaendringer skal inngå i vurderingene når fondet skrur på knappene i forvaltningen.

– Det ser ut til å være lite forskning på dette. Derfor har vi lyst ut forskningsprosjekter for å øke kunnskapen om sammenhengene mellom klimaendringer og vår forvaltning av penger, sier Bech-Moen.

For å kunne møte klimaendringene har oljefondet i internasjonal konkurranse tildelt to forskningsprosjekter til to fremtredende amerikanske økonomer:

Nobelprisvinneren i økonomi fra 2003, Robert Engle, ved New York University Stern School of Business er tildelt rundt 324.000 dollar, eller nær 2,8 millioner kroner, over tre år, blant annet for å prøve å tallfeste sammenhengene mellom klimaendringer og risikoen og avkastning i forvaltningen av oljepengene.

Harrison Hong ved Columbia University i New York er tildelt 105.000 dollar, eller om lag 900.000 kroner, for å forske og arrangere to konferanser. Han skal blant annet prøve å finne ut om dagens finansmarkeder tar klimarisikoen inn over seg.