Voitech Benes (t.v) og Petr Kadlec fra G Impuls Praha forklarer Franzefoss' geolog Oliver Queck hvordan gravimeteret fungerer. Foto: Anja Sønstevold

Kartlegger pukkverk med sjeldent måleinstrument

Et gravimeter kan effektivisere driften på Franzefoss Pukks anlegg på Bondkall.

Denne uken er Norsk Geoteknisk Institutt (NGI) på Franzefoss sitt pukkverk på Bondkall. Sammen med det tsjekkiske selskapet G Impuls Praha skal de gjennomføre gravimetrimålinger.

– Som geolog prøver man å finne strukturer, men her på Bondkall er de ulike bergartene kaotisk fordelt, noe som gjør det vanskelig å kartlegge steinbruddet, sier geolog i Franzefoss, Oliver Queck i en melding publisert på mynewsdesk.com.

Mer effektiv drift

Ved hjelp av et gravimeter kan G Impuls Praha indentifisere hvor de ulike bergartene ligger. Instrumentet bruker tyngdekraften til å måle tettheten til bergartene, og finner på den måten ut hvilke soner de ulike bergartene befinner seg i.

– Vi er spesielt interesserte i å finne ut av hvor hornfels, en høykvalitetsstein som egner seg til asfaltproduksjon, ligger. Om det viser seg at vi har lite av den forekomsten trenger vi ikke å konsentrere oss så mye om den fremover, men dersom vi finner ut av at vi har mye hornfels lenger ned i grunnen, kan vi styre driften i den retningen, sier Queck.

Ved å få en så god oversikt over steinbruddet som gravimetrimålingene gir, kan Franzefoss drifte mer effektivt.

– Da kan vi for eksempel ta ut hornfels i asfaltsesongen og de andre bergartene resten av året, sier Queck.

Sjeldent instrument

Et gravimeter kan kartlegge grunnen 40-50 meter ned i bakken, og i dag finnes det om lag 100 slike instrument i verden. Geolog Queck tror metoden ikke bare vil hjelpe Franzefoss, men også bergindustrien i Norge i fremtiden.

– Det er interessant å finne nye løsninger på problemstillinger. Det er ikke bare Bondkall som har utfordringer med fordeling av bergarter. Dersom det viser seg at NGI, sammen med Franzefoss, har funnet en metode for å kartlegge en slik forekomst, kan det hjelpe både forskningsmiljøet og industrien, sier han.