Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

Sterk vekst i arkitektmarkedet

Arkitektmarkedet var på om lag 8,5 milliarder kroner i 2016, opp 11,7 prosent fra året før målt i faste priser. 

Kontorsegmentet trakk veksten marginalt ned, mens alle andre segmenter bidro positivt til veksten, og vekstbidraget var sterkest fra boligsegmentet. Det viser en ny analyse av regnskapstall fra Brønnøysundregisteret, utført av Prognosesenteret på oppdrag fra Arkitektbedriftene.

Boliger størst
- Vi anslår at om lag tre fjerdedeler av markedet, ca. 6,3 milliarder kroner i 2016, er arkitekturprosjektering. Andre arkitektaktiviteter utgjør om lag 2,3 milliarder kroner hvorav rundt 1,7 milliarder kroner er plan- og reguleringsarbeid. Arbeider tilknyttet arkitekturprosjektering av boliger er det klart største segmentet, men arbeider tilknyttet yrkesbygg (kontor, annen næring og offentlig) er samlet sett et større marked, heter det i en melding fra Arkitektbedriftene.

Arkitektmarkedet har lagt to år bak seg med veldig sterk vekst. Veksten har hovedsakelig kommet av sterk boligprisvekst som har ført til sterk vekst i igangsetting av leiligheter. Veksten i boligsegmentet i arkitektmarkedet var på hele 17 prosent i 2016. Svakere etterspørsel fra næringslivet førte til en nedgang på 3 prosent for kontorsegmentet i arkitektmarkedet, mens økende samferdsels- og kraftlinjeinvesteringer bidro til at arkitekttjenester innen anlegg økte med hele 20,5 prosent i fjor.

Rådgiverfirmaene
Arkitektbedriftene har igjen også bedt Asplan Viak, Rambøll og Norconsult skjønnsmessig beregne arkitektenes andel av omsetningen i sine store, integrerte rådgivningsfirma. Omsetningen stiger litt fra sammenlignbare tall i fjor. De tre står til sammen for omtrent ti prosent av arkitektmarkedet i Norge.

- Tallgrunnlaget og beregningene blir stadig bedre, og inkluderer nå større deler av rådgivningsvirksomheten, melder Arkitektbedriftene.

Asplan Viak økte sin omsetning for arkitekter fra 278,5 millioner kroner i 2015 til 284,4 millioner kroner i 2016. Det betyr en økning på 2,1 prosent. Arkitektvirksomheten står for 80 millioner kroner, landskap for 87 millioner kroner og plan og urbanisme for 117 millioner kroner. Plan og urbanisme økte mest.

Norconsult har beregnet at arkitekturomsetningen deres var på 228 millioner kroner i 2016. Det er den samlede omsetning for de som jobber innen feltet arkitektur, med bredde fra plan, landskap, interiør og arkitekturprosjektering. Antall årsverk har økt noe i denne perioden.

Rambølls arkitektomsetning var i 2016 på 220 millioner kroner. Det er den samlede omsetningen for «Ark & plan»-avdelingene i tre divisjoner. I 2015 var den samlede omsetningen i de samme tre avdelingene 217 millioner kroner. Det betyr at omsetningsøkningen var på 1,4 prosent. Omsetningen per årsverk gikk opp i løpet av 2016 på grunn av noe reduksjon i antall årsverk.

- Arkitektbedriftene har de siste årene bedt om arkitektandelen av omsetningen i de tre store selskapene som er både arkitekt- og ingeniørfirma. Tallene blir mer presise for hvert år, og alle de tre inkluderer litt større deler av det totale rådgivningsfirmaet nå enn de gjorde i starten, melder Arkitektbedriftene.

De integrerte rådgivningsfirmaene oppgir kun omsetning for hele firmaet til Brønnøysundregisteret. I følge tallene derfra var i 2015 Nordic største rene arkitektkontor i Norge med Multiconsult-eide LINK på andreplass.