Regjeringen vil forenkle reglene for skadde og bevaringsverdige bygg. Her fra en brann i 2015 i den verneverdige trehusbebyggelsen i Posebyen i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Regjeringen vil forenkle regler for skadde og bevaringsverdige bygg

Regjeringen vil ta fra kommunene retten til skjønnsmessig å pålegge utbedring av verneverdige bygg. Målet er blant annet å luke bort forskjellsbehandling.

Departementet har satt i gang lovarbeid med å forenkle og tydeliggjøre reglene for tiltak på eksisterende byggverk.

Regjeringen ønsker blant annet å skrenke inn kommunenes mulighet til skjønnsmessig å pålegge utbedring av bevaringsverdige bygg.

Pålegg kan i dag gis dersom bygget enten er gitt bevaringsstatus i plan, eller anses å ha høy bevaringsverdi som følge av en ren skjønnsmessig vurdering fra kommunens side.

– Høringsforslaget foreslår å fjerne kommunens mulighet til å gi pålegg etter en skjønnsmessig vurdering, slik at det kun kan gis pålegg til eier av bygg som er gitt bevaringsstatus i plan. Den skjønnsmessige vurderingen medfører risiko for uforutsigbarhet og forskjellsbehandling. I tillegg kan slike pålegg være inngripende og kostbare for bygningseieren. Det er derfor viktig at kommunen har et klart hjemmelsgrunnlag når pålegg gis, skriver Kommunal- og moderniseringsdepartementet i et følgebrev som er sendt med høringsnotatet.

– En åpen og demokratisk planprosess er etter departementets syn det beste grunnlaget for å avklare et byggs bevaringsverdi, skriver departementet videre.

Enklere for skadde bygg

Regjeringen foreslår også forenkling av saksbehandlingsreglene der et bygg blant annet er skadet etter brann, naturskade eller ulykke.

– Forsikringsnæringen viser til at byggesaksbehandlingen i større skadesaker varierer fra kommune til kommune. De viser til at uforutsigbar og ulik byggesaksbehandling medfører unødige kostnader, både for bolig- og bygningseiere som er rammet av den akutte hendelsen og samfunnet for øvrig, skriver Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Unntak for søknadsplikt

Høringsforslaget foreslår følgende der bygg er skadet av brann, naturskade, ulykke mv:

  • Unntak for søknadsplikt for nødvendige sikringstiltak for å hindre at det oppstår ytterligere skade på byggverket, eller fare for skade på person, eiendom eller miljø.
  • Unntak fra krav om nabovarsling ved søknad om riving av ruiner etter brann, naturskade eller ulykke.
  • Krav om at forhåndskonferanse mellom kommune, byggeier og eventuelle andre fagmyndigheter avholdes innen tre dager.

Endringene skal etter plan trå i kraft 1. juli 2017.  Høringsfristen er satt til 9. juni 2017.