Kontroll etter eksplosjon og brann på ammoniakkfabrikk i Porsgrunn

Det brant kraftig på Yaras ammoniakkfabrikk i Porsgrunn i Telemark etter en eksplosjon inne i fabrikken natt til mandag.

Brannårsaken og materialskader er fortsatt under utredning, skriver Yara i en pressemelding. Skadene er begrenset til fabrikken.

Porsgrunn kommune skal vurdere om de kunne informert innbyggerne bedre om brannen, skriver NRK. Ordfører Robin Kåss (Ap) sier til kanalen at de valgte å varsle om hendelsen på sosiale medier og kommunens nettsider. Han sier de kan varsle via SMS, men at det kan skape økt frykt på natta.

Oljebrann

Eksplosjonen skjedde i en kompressor inne i fabrikken ved 3-tiden. Fabrikksjef Per Knutsen ved Yara sier det oppsto en oljebrann i kompressorrommet, skriver Varden. Ifølge Herøya Industriparks felles industrivern brant det fremdeles ved 4.30-tiden, og rundt klokken 5 meldte politiet at brannen var slukket, men at det fortsatt kunne komme smell fra området.

– Brannen kom etter et strømutfall som tok ut de fleste av fabrikkene våre her. Det har ikke vært noe gass på avveie, men vi har kjørt en lokal alarm i fabrikken der selve brannen var, sier Knutsen til NRK. Politiet fikk melding om at Roligheten kraftstasjon lå nede og at dette hadde ført til problemer ved industriparken like etter klokken 3.

– Flere eksplosjoner

Ingen personer ble skadd i hendelsen, men naboer forteller om dramatiske scener og flere eksplosjoner. En 18 år gammel kvinnelig nabo forteller til VG at det smalt skikkelig.

– Da jeg så ut av vinduet lyste det og blinket på himmelen, så kom det masse svart røyk, sier hun.

Ved 8.30-tiden opplyste politiet overfor VG at de var ferdige på stedet og at industrivernet hadde tatt over.

Yara driver ammoniakkfabrikk på Herøya. I tillegg har selskapet tre salpetersyrefabrikker og en kalksalpeterfabrikk i området. Fabrikkområdet dekker et areal på 1,5 kvadratkilometer og er Norges største industriområde, ifølge selskapet.